Meruňkový jáhlový nákyp (bezlepkový)

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g jáhel
mléko
půlka másla
hrst cukru
3 vejce
vanilková esence nebo cukr
špetka soli
2 konzervy meruňkových půlek nebo 1 velká zavařeninová sklenice

Postup přípravy receptu

  1. Jáhly spaříme a propláchneme ve vařící vodě aby ztratily hořkost, dáme uvařit na mírném plameni v mléce, nejlépe v teflonovém hrnci, občas mícháme, vaříme asi 15 minut, dáme vychladnout.

  2. Zapneme troubu na 150-160 stupňů. Ušleháme dohromady cukr s máslem a 3 žloutky. Ze 3 bílků ušleháme sníh.

  3. Jemně vmícháme vychladlé jáhly do máslové směsi, přidáme vanilkovou esenci a sůl, opatrně vmícháme sníh. Polovinu směsi dáme do dortové formy vyložené silikonovým papírem, poklademe meruńkami, přikryjeme druhou polovinou směsi. Dáme do vyhřáté trouby na minimálně hodinu. Pocukrujeme práškovým cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!