Meruňkový jáhlový nákyp (bezlepkový)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g jáhel
- mléko
- půlka másla
- hrst cukru
- 3 vejce
- vanilková esence nebo cukr
- špetka soli
- 2 konzervy meruňkových půlek nebo 1 velká zavařeninová sklenice
Postup Meruňkový jáhlový nákyp (bezlepkový)
Postup přípravy receptu
-
Jáhly spaříme a propláchneme ve vařící vodě aby ztratily hořkost, dáme uvařit na mírném plameni v mléce, nejlépe v teflonovém hrnci, občas mícháme, vaříme asi 15 minut, dáme vychladnout.
Zapneme troubu na 150-160 stupňů. Ušleháme dohromady cukr s máslem a 3 žloutky. Ze 3 bílků ušleháme sníh.
Jemně vmícháme vychladlé jáhly do máslové směsi, přidáme vanilkovou esenci a sůl, opatrně vmícháme sníh. Polovinu směsi dáme do dortové formy vyložené silikonovým papírem, poklademe meruńkami, přikryjeme druhou polovinou směsi. Dáme do vyhřáté trouby na minimálně hodinu. Pocukrujeme práškovým cukrem.