Čtyřrohý multikoláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Kynuté těsto:
1/2 kostky droždí
20 dkg polohrubé mouky
30 dkg hladké mouky
2 žloutky
1/4 l vlažného mléka
10 dkg cukru moučky
špetka soli
10 dkg sádla
1 lžíce rumu
Tvarohová náplň:
1 tvaroh
1 vejce
1 vanilkový cukr
3 PL moučkového cukru
rozinky
Švestková náplň:
1/4 kg povidel
trocha rumu
1 lžička skořice
Maková náplň:
7 dkg máku
1,5 dcl mléka
4 dkg cukru
1 dkg másla

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto: Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, 1 PL mouky a necháme kvásek vzejít.

  2. Mezi tím si připravíme zbytek těsta: všechny přísady si připravíme do mísy a ve zbytku mléka rozpustíme sádlo a rozmícháme žloutky.

  3. Jakmile nám vzejde kvásek, přidáme ho a vypracujeme těsto. Můžeme použít hnětač, ale dostatečně dlouho, až se opravdu těsto odlepuje od stěn. Pak ho posypeme trochou mouky a necháme hodinu kynout.

  4. Pokud máme domácí pekárnu, lze těsto zadělat bezpracně v ní.

  5. Než nám těsto vykyne, připravím si všechny náplně. Tvarohovou náplň uděláme smícháním všech surovin dohromady a na závěr přidáme rozinky. Švestková povidla rozmícháme se lžící rumu a skořicí. Makovou náplň připravíme, tak, že namletý mák podlijeme mlékem a chvíli povaříme. Pak přidáme cukr a tuk.

  6. Na pomoučněném vále (nebo přímo ve vyšším pekáči) si rozválíme asi 2/3 těsta.

  7. Třetinu těsta si dáme stranou na mřížku.

  8. Rozválené těsto přendáme na pekáč a ze zbylého kousku si vyválíme dlouhé válečky a tvoříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.

  9. Poté naplníme jednotlivé čtverečky střídavě náplněmi.

  10. Okraje těsta a mřížku potřeme vajíčkem a dáme péci na 180°C asi tak na 40 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!