Kuřecí ve smetanové omáčce s česnekem a parmazánem, pečené s brambory a špenátem
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 6 kuřecích stehenních řízků s kůží
- vařené brambory v množství pro 6 osob
- baby špenát (vaničku nebo pytlík) nahrubo nasekaný
- 4 stroužky čeneku
- 2 lžíce hladké mouky
- cca 1/4 másla
- zhruba šálek kuřecího vývaru
- lžička sušeného tymiánu (ale raději čerstvý)
- 1/2 lžičky sušené bazalky (opět raději čerstvou)
- 1/2 šálku napůl smetana+mléko
- 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
- 1 lžíce nějakého italského koření (já měla Aglio olio peperoncino)
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce nasekané petrželky
Postup Kuřecí ve smetanové omáčce s česnekem a parmazánem, pečené s brambory a špenátem
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí plátky osolíme, opepříme a okořeníme oblíbeným italským kořením. Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a na nich opečeme kuřecí maso, (nejprve kůží dolů), po obou stranách dozlatova (2-3 minuty z každé strany) a vyjmeme z pánve. Na pánev přidáme 3 lžíce másla, dáme posekaný česnek, až zavoní, přisypeme mouku a mícháme, dokud lehce nezhnědne (cca minutu). Za stálého šlehání metlou postupně přilijeme kuřecí vývar, přidáme tymián a bazalku a chvíli povaříme (cca 1-2 minuty). Pak vmícháme smetanu s mlékem a strouhaný parmazán a necháme zredukovat na požadovanou hustotu, případně přilijeme mléko. Dochutíme solí a pepřem.
Na jinou pánev dáme lžíci másla, vmícháme špenát, necháme zavadnout (cca 2 minuty) a odstavíme.
Předehřejeme troubu na cca 200°C. Vymažeme zapékací mísu nebo pekáč máslem, vložíme na kousky pokrájené vařené brambory, další vrstvou je špenát, poklademe opečenými plátky kuřecího a zalijeme smetanovou omáčkou. Pečeme 25-30 minut, dokud není vše krásně upečené. Podáváme posypané čerstvou petrželkou, na kterou jsem tentokrát zapomněla:-)