Vánočka bez vajec a másla

Recepty, Moučníky

Suroviny

260 ml mléka
1/2 vanilkového lusku
50 g cukr krupice
50 ml rostlinného oleje
20 g čerstvého droždí
500 g prosáté hladké mouky
1/2 kávové lžičky soli
hrst rozinek namočených v rumu
hrst mandlových plátků
kávová lžička nastrouhané citronové kůry
trošku muškátového oříšku

Postup přípravy receptu

  1. Kvasnice smícháme se lžičkou cukru, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Ve zbytku vlažného mléka rozmícháme semínka z 1/2 vanilkového lusku. V míse smícháme sypké suroviny: mouku sůl, cukr, mandlové lupínky citronovou kůru, muškátový oříšek, rozinky, přidáme mléko s kváskem a dobře vypracujeme těsto a dáme na 45 minut až 1 hodinu kynout.

  2. Může se použít i domácí pekárna a dát těsto vykynout do ní.

  3. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů (ze 4 budeme plést spodní část, ze 3 střední a ze dvou vrch vánočky). Každý díl propracujeme tak, aby se z těsta dostal přebytečný vzduch, který by nám pak v troubě udělal neplechu. Pak ušouláme z každého dílku válečky (stejně dlouhé) a z nich budeme plést patra. Poté poskládáme na sebe. V případě obav můžete zapíchat do vánočky špejle, aby se nerozjela. Hotovou vánočku můžete nechat na olejem potřeném plechu ještě půlhodinku kynout a teprve potom dát do předehřáté trouby na 180°C asi na 35 minut péct.

  4. Já jsem před pečením vánočku sice potřela vejcem a posypala plátky mandlí, ale kdo vajíčka nemůže, stačí vánočku potřít jen vlažným mlékem namísto vajíčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!