Šlehačková vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g hladké mouky
- (může být napůl s polohrubou)
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr domácí
- trochu citronové kůry
- 1/2 lžičky soli
- 1-2 PL rumu
- 250 ml smetany na šlehání
- 1 sáček sušeného droždí
- rozinky nebo brusinky v rumu naložené
- 2 vejce nebo jen žloutky
- 1 vajíčko na potření
- mandle na ozdobu
Postup Šlehačková vánočka
Postup přípravy receptu
-
Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí.
Ohřejeme smetanu, aby byla mírně teplá, rozšleháme v ní vejce, rum a tímto zaděláme vláčené těsto. Zapracujeme do něj rozinky a necháme ho na teplém místě vykynout. Během kynutí ho nejméně dvakrát propracujeme.
Po vykynutí rozdělíme na části, vytvoříme válečky a vánočku uvineme dle svých zvyklostí. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Necháme ji ještě cca 15 minut kynout. Poté ji natřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a dáme péci cca na 180 °C. Zpočátku můžeme na chvilku teplotu zvýšit. Propečení zkusíme špejlí, pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjeme ji papírem na pečení.