Šlehačková vánočka

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g hladké mouky
(může být napůl s polohrubou)
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr domácí
trochu citronové kůry
1/2 lžičky soli
1-2 PL rumu
250 ml smetany na šlehání
1 sáček sušeného droždí
rozinky nebo brusinky v rumu naložené
2 vejce nebo jen žloutky
1 vajíčko na potření
mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí.

  2. Ohřejeme smetanu, aby byla mírně teplá, rozšleháme v ní vejce, rum a tímto zaděláme vláčené těsto. Zapracujeme do něj rozinky a necháme ho na teplém místě vykynout. Během kynutí ho nejméně dvakrát propracujeme.

  3. Po vykynutí rozdělíme na části, vytvoříme válečky a vánočku uvineme dle svých zvyklostí. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Necháme ji ještě cca 15 minut kynout. Poté ji natřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a dáme péci cca na 180 °C. Zpočátku můžeme na chvilku teplotu zvýšit. Propečení zkusíme špejlí, pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjeme ji papírem na pečení.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!