Vánočka ve formě
Recepty, MoučníkySuroviny
- 240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
- 100 g mléka
- lžička medu nebo sladěnky
- 500 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 140 g změklého másla
- 50 g oleje
- 150 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 100 g rozinek
- strouhaná citronová kůra
- půl rovné lžičky soli
- kostka (42 g) čerstvého droždí
- Menší vánočková forma:
- 160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
- 70 g mléka
- lžička medu nebo sladěnky
- 350 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 100 g změklého másla
- 30 g oleje
- 90 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- 70-100 g rozinek
- strouhaná citronová kůra
- třetina rovné lžičky soli
- 27-30 g čerstvého droždí
- (máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
- Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.
Postup Vánočka ve formě
Postup přípravy receptu
-
Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.
Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.
Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.