Vánočka ve formě

Recepty, Moučníky

Suroviny

240-270 g vody (podle toho, jak jsou velké použité žloutky)
100 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
500 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
3 žloutky
140 g změklého másla
50 g oleje
150 g cukru
2 vanilkové cukry
100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
půl rovné lžičky soli
kostka (42 g) čerstvého droždí
Menší vánočková forma:
160-180 g vody (podle velikosti žloutků)
70 g mléka
lžička medu nebo sladěnky
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
2 žloutky
100 g změklého másla
30 g oleje
90 g cukru
2 vanilkové cukry
70-100 g rozinek
strouhaná citronová kůra
třetina rovné lžičky soli
27-30 g čerstvého droždí
(máte-li rádi, přidejte místo části rozinek kandované ovoce, sekané mandle a ořechy)
Na vymazání formy sádlo (máslo) a na její vysypání mandlové lupínky.

Postup přípravy receptu

  1. Ve 100 g vody rozmícháme sladěnku (med), droždí a 130 g hladké mouky (vše z připravených, odvážených surovin), dobře promísíme a necháme 45-60 minut kynout.

  2. K hotovému kvásku (omládku) přidáme zbytek všech surovin a uhněteme volné těsto, které necháme v teple místnosti asi 45 minut kynout. Pak ho propracujeme a hned urovnáme do sádlem (máslem) vymaštěné a mandlovým lupínky vysypané keramické vánočkové formy.

  3. Necháme vykynout (podle okolního tepla 45-80 minut) a vložíme upéct do vyhřáté trouby. Prvních 5 minut pečeme při 190-200°C, pak teplotu snížíme na 160°C a dopečeme. Podle velikosti vánočky pečeme 45-60 minut – upečení vyzkoušíme špejlí. Kdyby vánočka svrchu hodně hnědla, zakryjte ji alobalem.

  4. Upečenou vánočku necháme chvilku ve formě odpočinout, pak ji opatrně vyklopíme a pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!