Máslová vánočka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky
- kostka čerstvého droždí
- 50 g mletého cukru
- 200 ml vlažného mléka
- 3 žloutky
- 160 rozpuštěného másla
- citronová kůra
- prášek do pečiva
- rozinky namočené v rumu
- spařené a oloupané mandle na posyp
- 5 g soli
Postup Máslová vánočka
Postup přípravy receptu
-
Kvásek: smícháme lžíci mouky, cukru a trochu mléka, přidáme droždí. Počkáme, až kvásek vykyne, asi 20 min.
Těsto: do mísy dáme zbylé suroviny a zalijeme kváskem. Hněteme tak dlouho, dokud nebude těsto krásně hladké. Poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
Po vykynuti rozdělíme těsto na dva díly. Z jednoho dílu rozdělíme 3 kusy na cop. A druhý díl rozdělíme na 5 kusů. Z něj pak děláme cop ze tří a poslední ze dvou. Mezipatra copu lepím zbylým bílkem, aby se vánočka nesesunula. Nakonec potřeme vánočku vajíčkem a posypeme sekanymi mandlemi. Necháme ještě půl hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 160 stupních asi hodinu.