Makové řezy s blumou a drobenkou (posypkou, žmolenkou)
Recepty, MoučníkySuroviny
- 200 g mletého máku
- 80 g másla pokojové teploty
- 80 g moučkového cukru
- 50 g krupicového cukru
- 5 vajec pokojové teploty
- špetka soli
- 8 velkých modrých blum
- na drobenku:
- 40 g másla pokojové teploty
- 40 g hnědého třtinového cukru / můžeme nahradit krupicovým cukrem
- 20 g skořicového cukru / 1 sáček
- 80 g kukuřičné polohrubé mouky (pokud nemáme bezlepkovou dietu - použijeme podle svých zvyklostí obyčejnou polohrubou nebo hrubou mouku)
- dále budeme potřebovat:
- ruční elektrický šlehač s rychlostí 1-5
- plech-použila jsem rozměry:d.30,š.24 a v.5cm
- pečící papír,nebo pečící silikonovou podložku
Postup Makové řezy s blumou a drobenkou (posypkou, žmolenkou)
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu.
Připravíme drobenku, která by měla mít konzistenci spíše lepivou, než drobivou.
Blumy opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků.
V hlubší nádobě ušleháme žloutky, přidáme moučkový cukr a na stupeň 4 vyšleháme do pěny. Přidáme máslo a opět na st. 4 vyšleháme do hustého krému.
V druhé nádobě ušleháme na st. 4 bílky společně se solí a krupicovým cukrem do tuhého sněhu.
Počítejme s tím, že sníh s cukrem nebude tak dobře držet tvar, jako když se šlehá jen se solí. Ale drží hezky.
Sníh společně s mákem zlehka na st. 2 vmícháme do máslového krému a poté rovnoměrně rozetřeme na pečící podložku.
Vrstva by měla být vysoká cca 3 centimetry. Během pečení malinko naskočí.
Do makového těsta vedle sebe naskládáme půlky blum slupkou dospod a na každou blumu usadíme kopeček drobenky.
Dáme do předehřáté trouby a na středně silný výkon(používám plynovou) pečeme 30-35minut.
Po 25minutách můžeme špejlí vyzkoušet lepivost těsta.
Po upečení necháme na plechu vystydnout.
Poté nakrájíme, na talíři můžeme podle potřeby posypat moučkovým cukrem a přizdobit na plátky nakrájenou blumou.