Makové řezy s blumou a drobenkou (posypkou, žmolenkou)

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g mletého máku
80 g másla pokojové teploty
80 g moučkového cukru
50 g krupicového cukru
5 vajec pokojové teploty
špetka soli
8 velkých modrých blum
na drobenku:
40 g másla pokojové teploty
40 g hnědého třtinového cukru / můžeme nahradit krupicovým cukrem
20 g skořicového cukru / 1 sáček
80 g kukuřičné polohrubé mouky (pokud nemáme bezlepkovou dietu - použijeme podle svých zvyklostí obyčejnou polohrubou nebo hrubou mouku)
dále budeme potřebovat:
ruční elektrický šlehač s rychlostí 1-5
plech-použila jsem rozměry:d.30,š.24 a v.5cm
pečící papír,nebo pečící silikonovou podložku

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu.

  2. Připravíme drobenku, která by měla mít konzistenci spíše lepivou, než drobivou.

  3. Blumy opláchneme, rozpůlíme a vypeckujeme.

  4. Vejce rozklepneme a opatrně oddělíme bílky od žloutků.

  5. V hlubší nádobě ušleháme žloutky, přidáme moučkový cukr a na stupeň 4 vyšleháme do pěny. Přidáme máslo a opět na st. 4 vyšleháme do hustého krému.

  6. V druhé nádobě ušleháme na st. 4 bílky společně se solí a krupicovým cukrem do tuhého sněhu.

  7. Počítejme s tím, že sníh s cukrem nebude tak dobře držet tvar, jako když se šlehá jen se solí. Ale drží hezky.

  8. Sníh společně s mákem zlehka na st. 2 vmícháme do máslového krému a poté rovnoměrně rozetřeme na pečící podložku.

  9. Vrstva by měla být vysoká cca 3 centimetry. Během pečení malinko naskočí.

  10. Do makového těsta vedle sebe naskládáme půlky blum slupkou dospod a na každou blumu usadíme kopeček drobenky.

  11. Dáme do předehřáté trouby a na středně silný výkon(používám plynovou) pečeme 30-35minut.

  12. Po 25minutách můžeme špejlí vyzkoušet lepivost těsta.

  13. Po upečení necháme na plechu vystydnout.

  14. Poté nakrájíme, na talíři můžeme podle potřeby posypat moučkovým cukrem a přizdobit na plátky nakrájenou blumou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!