Vepřová tyrolská játra
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1 kg vepřových jater
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 200 ml mléka
- 1-1,5 l vývaru
- mletý pepř
- sůl
- 5 kuliček pepře
- 5 kuliček nového koření
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu (menšího)
Postup Vepřová tyrolská játra
Postup přípravy receptu
-
Játra očistíme odblaníme, posypeme pepřem a necháme v chladu odležet.
Cibulku očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na sádle opečeme ze všech stran játra, vyjmeme a necháme stranou.
Po játrech vložíme do hrnce nakrájenou cibulku, krátce osmahneme. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme 8-10 minut.
Ke kořenové zelenině přidáme játra, zalijeme vývarem, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Dusíme pod poklicí do měkka.
Dáme hrnec z plotny, játra vyjmeme a necháme na teple.
Koření vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Dáme vařit na plotnu.
Mouku rozmícháme v mléce, přilijeme do vroucí omáčky za stálého míchání, osolíme a vaříme za občasného míchání 20 minut.
Odstavíme a přimícháme 2 pl zakysané smetany a šťávu z citronu.
Játra nakrájíme na plátky a vrátíme do omáčky.
Podáváme třeba s bramborovým knedlíkem.