Vepřová tyrolská játra

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

1 kg vepřových jater
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru
1 cibule
2 lžíce sádla
200 ml mléka
1-1,5 l vývaru
mletý pepř
sůl
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu (menšího)

Postup přípravy receptu

  1. Játra očistíme odblaníme, posypeme pepřem a necháme v chladu odležet.

  2. Cibulku očistíme a nakrájíme na malé kostičky.

  3. Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nastrouháme na hrubém struhadle.

  4. Do hrnce dáme rozpustit sádlo, na sádle opečeme ze všech stran játra, vyjmeme a necháme stranou.

  5. Po játrech vložíme do hrnce nakrájenou cibulku, krátce osmahneme. Přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a restujeme 8-10 minut.

  6. Ke kořenové zelenině přidáme játra, zalijeme vývarem, přidáme celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. Dusíme pod poklicí do měkka.

  7. Dáme hrnec z plotny, játra vyjmeme a necháme na teple.

  8. Koření vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Dáme vařit na plotnu.

  9. Mouku rozmícháme v mléce, přilijeme do vroucí omáčky za stálého míchání, osolíme a vaříme za občasného míchání 20 minut.

  10. Odstavíme a přimícháme 2 pl zakysané smetany a šťávu z citronu.

  11. Játra nakrájíme na plátky a vrátíme do omáčky.

  12. Podáváme třeba s bramborovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!