Cuketové lasagne

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

1 velká cuketa nebo 2 menší
1 cibule
1 větší mrkev
100 g celeru
500 g masa – správně se do lasagní dává mleté hovězí, ale já použila kuřecí prsa nakrájená na kostičky a také to bylo moc dobré
3 stroužky česneku
krájená rajčata v plechovce
hrst bazalkových listů
sůl, pepř, koření dle chuti – grilovací, provensálké bylinky…
250 ml vývaru
sýr na posypání – parmezán, čedar, mozzarella, ale může být i eidam
Bešamel (verze č. 1):
2 PL másla
2 PL hladké mouky
300 ml mléka (možná bude potřeba i více)
muškátový oříšek, sůl a pepř podle chuti
Bešamel (verze č. 2 – bezlepková):
300 ml mléka
2 trojúhelníčky taveného sýra
hrst parmezánu
muškátový oříšek, sůl, pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve podélně nakrájíme cuketu na co nejtenčí plátky, ty pak osolíme a opepříme z obou stran a necháme odpočinout. Cuketa se nám začne potit. Po 15 minutách cuketu osušíme papírovou utěrkou. Plátky naskládáme na větší plech a dáme asi tak na 10 minut do trouby vyhřáté na 180°C.

  2. Mezitím nekrájíme cibuli nadrobno, mrkev a celer najemno nastrouháme. Na trošce másla v pánvi necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme zeleninu. Po chvíli přidáme trochu vývaru (jen aby se to nepřipalovalo) a pak i maso. Ochutíme rozdrceným česnekem a chvíli dusíme. Podle potřeby přidáváme vývar. Po 5-10 minutách přidáme rajčata, chvíli zase podusíme a pak ochutíme bazalkou a libovolným kořením.

  3. V rendlíku na středním plameni necháme rozpustit máslo, pak přídáme mouku a hned musíme začít míchat. Když se nám vytvoří těstíčko, nalijeme do rendílku mléko a zamícháme. Snažíme se o úplné rozpuštění hrudek. Když toho dosáhneme, nastrouháme do bešamelu trochu muškátového oříšku a osolíme a opepříme. Pokud se rozhodneme pro bezlepkový bešamel, jeho příprava je ještě jednodušší. V rendlíku ohřejeme mléko (pozor na připálení), přidáme tavený sýr i parmezán a necháme rozpustit. Ochutíme muškátovým oříškem a solí a pepřem.

  4. Nyní už je čas vrstvit. Zapékací misku vymažeme olejem, na dno nalijeme trošku bešamelu. Následuje vrstva cukety, masová směs, bešamel (ten můžeme ještě posypat sýrem, pokud ho máme dost). Takové vrstvy by nám měly vyjít 3, ale záleží na tom, jak velkou máme mísu. Navrstvené lasagne“ dáme péct do trouby. Po 20 minutách posypeme povrch sýrem a už jen počkáme než se rozteče a zapeče dozlatova. Po vyndání mísy z trouby je nejlepší chvíli počkat s porcováním, jídlo se nám tak zatáhne a bude se s ním lépe zacházet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!