Vepřová kotletka s jemnou křenovo-okurkovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 6-8 vepřových kotlet bez kosti
- sůl
- čerstvý pepř
- barevný pepř
- citron
- 2-3 PL oleje na smažení
- 4 lžíce másla
- 2 cibule
- 6 kuliček celého pepře
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček jalovce
- 1 KL dijonské hořčice
- 1 PL strouhaného křenu (Krenexu)
- 70 g hladké mouky
- 300 g sladkokyselých okurek
- cukr na dochucení (není nutný)
- 600 ml vývaru nebo vody
- 250 ml smetany 13% nebo mléka
- bazalka
- opečené brambory
Postup Vepřová kotletka s jemnou křenovo-okurkovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Omyté maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Z omytého citrónu si seřízneme proužky nebo plátky na ozdobu. Okurky oloupeme a slupky ponecháme stranou a dužinu jemně pokrájíme na drobné kostičky nebo kolečka a dáme do další misky. Cibule pokrájíme.
V nádobě si na 2 PL másla orestujeme a osmahneme cibulku, celé koření a 1 ČL hořčice a vše orestujeme do růžova. Vmícháme slupky z okurek, společně chvíli opékáme a zaprášíme moukou. Mouku osmahneme, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem, dosolíme a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí, poté ji přecedíme přes sítko a vložíme do ní pak na zbylém másle osmahnuté kousky okurek, nastrouhaný křen a necháme krátce přejít varem. Zjemníme podle chuti smetanou, citronovou šťávou a čerstvým pepřem.
Na pánvi si opečeme kotletky, přendáme je na teplé talíře, ozdobíme proužky nebo plátky citrónu a lístky bazalky a přelijeme a podáváme s křenovo-okurkovou omáčkou.
Přílohou mohou být opečené brambory, dál dle chutí každého.
Poznámka: Můžeme přidat podle chuti i trochu nálevu z okurek. Nebot právě tato chut nám pomůže jemně doladit a dochutit omáčku.