Vepřová kotletka s jemnou křenovo-okurkovou omáčkou

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

6-8 vepřových kotlet bez kosti
sůl
čerstvý pepř
barevný pepř
citron
2-3 PL oleje na smažení
4 lžíce másla
2 cibule
6 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
6 kuliček jalovce
1 KL dijonské hořčice
1 PL strouhaného křenu (Krenexu)
70 g hladké mouky
300 g sladkokyselých okurek
cukr na dochucení (není nutný)
600 ml vývaru nebo vody
250 ml smetany 13% nebo mléka
bazalka
opečené brambory

Postup přípravy receptu

  1. Omyté maso lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Z omytého citrónu si seřízneme proužky nebo plátky na ozdobu. Okurky oloupeme a slupky ponecháme stranou a dužinu jemně pokrájíme na drobné kostičky nebo kolečka a dáme do další misky. Cibule pokrájíme.

  2. V nádobě si na 2 PL másla orestujeme a osmahneme cibulku, celé koření a 1 ČL hořčice a vše orestujeme do růžova. Vmícháme slupky z okurek, společně chvíli opékáme a zaprášíme moukou. Mouku osmahneme, zalijeme vlažnou vodou nebo vývarem, dosolíme a vaříme na mírném plameni do zhoustnutí, poté ji přecedíme přes sítko a vložíme do ní pak na zbylém másle osmahnuté kousky okurek, nastrouhaný křen a necháme krátce přejít varem. Zjemníme podle chuti smetanou, citronovou šťávou a čerstvým pepřem.

  3. Na pánvi si opečeme kotletky, přendáme je na teplé talíře, ozdobíme proužky nebo plátky citrónu a lístky bazalky a přelijeme a podáváme s křenovo-okurkovou omáčkou.

  4. Přílohou mohou být opečené brambory, dál dle chutí každého.

  5. Poznámka: Můžeme přidat podle chuti i trochu nálevu z okurek. Nebot právě tato chut nám pomůže jemně doladit a dochutit omáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!