Dýňové sušenky/Pumpkin crinkle cookies

Recepty, Moučníky

Suroviny

330 g hladké mouky
100 g másla
250 g třtinového cukru
200 g dýňového pyré
2 vejce
1,5 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžička soli
1 lžička dýňového koření
(kdo chce, přidá i 1 lžičku sušeného zázvoru)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy jsem nasypala hladkou mouku, přisypala jsem prášek do pečiva, sůl a dýňové koření. Suchou směs jsem zamíchala a dala stranou.

  2. Do mísy od robota jsem dala máslo, třtinový cukr a vše vyšlehala. Šlehala jsem do nadýchané pěny. Během šlehání jsem stěrkou cukr a máslo stáhla ze stěn mísy. Dále jsem zašlehala vejce, jedno po druhém. Opět jsem použila stěrku, aby se vše rovnoměrně prošlehalo. Nakonec jsem postupně přidávala dýňové pyré a všlehala ho do směsi. V určité chvíli se bude zdát, že se těsto zdrclo, ale ničeho se nebojte. Začněte postupně přisypávat suchou směs. Vše se spojí a těsto bude celistvé.

  3. Hotové těsto jsem přendala do misky, zakryla fólií a do druhého dne nechala v lednici. S těstem můžete pracovat ten den, ale doporučuji ho mít asi 30 minut v mrazáku. Těsto totiž dost lepí. takže k ruce připravte mouku a v případě potřeby vždy před tvarováním kuličky pomoučněte prsty a dlaně.

  4. Z těsta tvaruji kuličky o 10 g, které následně hojně obalím v moučkovém cukru. Cukr z kuliček neoklepávejte. Je opravdu důležité, aby šla na plech kulička s maximální vrstvou cukru.

  5. Kuličky na plech vyskládejte s mírným rozestupem, asi 2 cm, aby se při pečení neslepily.

  6. Plech s kuličkami vložte ještě na 30 minut do lednice a poté pečte ve vyhřáté troubě na 180°C, 12-15 minut.

  7. Po upečení jsem nechala sušenky dojít 10 minut na plechu a poté jsem je přendala vychladnout na mřížku.

  8. Dýňové koření: nejprve jsem umlela: 2 lžičky nového koření, 2 lžičky hřebíčku. Přidala jsem 3 lžíce mleté skořice, 2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžičky mletého zázvoru. Směs koření jsem promíchala, uložila do sklenice a zavíčkovala.

  9. Dýňové pyré: troubu jsem předehřála na 180 °C. Dýni jsem napříč přepůlila, vydlabala semínka a obě půlky položila rozříznutou částí na plech s pečícím papírem. Dýně bude upečená, jakmile půjde propíchnou vidlicí. Trvá to asi hodinu. Dýni po upečení nechte vychladnout. Když dýně vychladla tak, abych ji udržela v ruce, vydlabala jsem dužinu, dala ji do robotu a rozmixovala dohladka. Připravila jsem mísu s cedníkem a do něj vložila pyré. Vychladlé pyré s mísou jsem dala do lednice a nechala přes noc odkapat. Dejte pozor - cedník se nesmí dotýkat dna. Druhý den jsem odkapané pyré přendala do skleničky a zavíčkovala. V ledničce vám vydrží 2 dny, v mrazáku až 2 měsíce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!