Vepřová panenka s brusinkovým středem a sýrovou omáčkou
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 800 g vepřové panenky
- 100 g brusinkového želé
- 100 g camembertu (nebo hermelín)
- 100 g gorgonzoly (nebo nivy, modřenín apod.)
- 200 ml smetany na vaření
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 2 červené cibule
- pepř
- sůl
- olivový olej
- máslo
- čerstvý tymián
Postup Vepřová panenka s brusinkovým středem a sýrovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Uprostřed masa uděláme otvor ostrým nožem. Nožem pootočíme, abychom vytvořili skulinu. Naplníme ji brusinkovým želé a okraje spíchneme párátkem nebo ucpeme např. kouskem uzeniny, aby brusinky nevytekly. Maso osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
Přendáme do pekáčku, přikryjeme alobalem a necháme cca 15 minut dojít v horké troubě. K výpeku přidáme lžíci másla, zaprášíme moukou, prosmahneme a zalijeme smetanou a případně trochou vody. Přidáme nakrájené sýry a na nízké teplotě je necháme rozpouštět a omáčku minimálně 20 minut redukovat. Hustotu ovlivňujeme případným přidáváním malého množství tekutiny (vody, vývaru nebo mléka). Ke konci dosolíme, přidáme tymián a dopepříme.
Mezitím nakrájíme cibule na proužky a dohněda je orestujeme na oleji.
Hotové maso nakrájíme na porce (cca 10cm), na talíři je posypeme restovanou cibulkou a podlijeme sýrovou omáčkou. Podáváme s různě upravenými brambory.