Vepřová kapsa s kapustovo - libečkovou náplní - parní hrnec

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

2 ks vepřových plátků
sůl
bílý pepř mletý
cibule
lžička oleje (nebo 50 g slaniny)
2 stroužky česneku
čerstvý pár listů libečku
kapusta hlávková
1 lžička uzené papriky
100 g uzeného sýru
voda na podlití
lžička másla
1/2 lžičky hladké mouky
Kapustový přívarek:
300 g kapusty
cibule
slanina dle chuti
1/4 lžičky drceného kmínu
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Pár listů kapusty (já měla 2 velké) si nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme taktéž.

  2. Na pánvi si rozehřejeme lžičku oleje, přidáme cibuli a česnek a restujeme do sklovata. Pak vsypeme nakrájenou kapustu, jemně osolíme, zasypeme paprikou, promícháme a hned podlijeme asi 1 dcl horké vody. Směs necháme pár minut dusit (aby se šťáva skoro vysmahla) a pak ji vypneme. Po částečném zchladnutí vmícháme na kostky pokrájený sýr a najemno nakrájený libeček.

  3. Plátky masa si naklepeme na tenko, osolíme a lehce opepříme.

  4. Prochladlou směs dáme na jednu stranu plátků, maso přehneme, sepneme párátky/jehlami, jemně osolíme, posypeme trochou drceného kmínu a uzenou paprikou.

  5. Masové kapsy si dáme do parního hrnce, nalijeme do něj vodu a pařit.

  6. Z měkkého másla mouky si umícháme moučné máslo a uložíme do chladu.

  7. Brambory si očistíme, propláchneme a osušíme. Pak je vsypemedo parní nádoby, osolíme a posypeme drceným kmínem.

  8. Po asi 40 min paření masa, si ze spodní nádoby slijeme vývar, přidáme do parního hrnce i brambory (pod maso) a necháme ještě asi 15 min pařit.

  9. V kastrolku si svaříme vývar na poloviční množství, zahustíme moučným máslem (nebo moukou s troškou vody). Necháme ještě provařit (cca 10- 15 min.) a dle chuti jí dosolíme. Z hotové kapsy vyndáme párátka. Jako příloha se hodí kapustový přívarek.

  10. Kapustu si nakrájíme na nudličky. Na pánvi si rozehřejeme slaninu, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, orestujeme, vsypeme kapustu, drcený kmín, sůl a podlijeme troškou vody. Přiklopíme pokličkou a necháme pár minut lehce dusit. Kapusta má zůstat křupavá a šťávy by mělo být jen na dně.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!