Vepřová kapsa s kapustovo - libečkovou náplní - parní hrnec
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 2 ks vepřových plátků
- sůl
- bílý pepř mletý
- cibule
- lžička oleje (nebo 50 g slaniny)
- 2 stroužky česneku
- čerstvý pár listů libečku
- kapusta hlávková
- 1 lžička uzené papriky
- 100 g uzeného sýru
- voda na podlití
- lžička másla
- 1/2 lžičky hladké mouky
- Kapustový přívarek:
- 300 g kapusty
- cibule
- slanina dle chuti
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- sůl
Postup Vepřová kapsa s kapustovo - libečkovou náplní - parní hrnec
Postup přípravy receptu
-
Pár listů kapusty (já měla 2 velké) si nakrájíme na malé kostičky. Cibuli a česnek nakrájíme taktéž.
Na pánvi si rozehřejeme lžičku oleje, přidáme cibuli a česnek a restujeme do sklovata. Pak vsypeme nakrájenou kapustu, jemně osolíme, zasypeme paprikou, promícháme a hned podlijeme asi 1 dcl horké vody. Směs necháme pár minut dusit (aby se šťáva skoro vysmahla) a pak ji vypneme. Po částečném zchladnutí vmícháme na kostky pokrájený sýr a najemno nakrájený libeček.
Plátky masa si naklepeme na tenko, osolíme a lehce opepříme.
Prochladlou směs dáme na jednu stranu plátků, maso přehneme, sepneme párátky/jehlami, jemně osolíme, posypeme trochou drceného kmínu a uzenou paprikou.
Masové kapsy si dáme do parního hrnce, nalijeme do něj vodu a pařit.
Z měkkého másla mouky si umícháme moučné máslo a uložíme do chladu.
Brambory si očistíme, propláchneme a osušíme. Pak je vsypemedo parní nádoby, osolíme a posypeme drceným kmínem.
Po asi 40 min paření masa, si ze spodní nádoby slijeme vývar, přidáme do parního hrnce i brambory (pod maso) a necháme ještě asi 15 min pařit.
V kastrolku si svaříme vývar na poloviční množství, zahustíme moučným máslem (nebo moukou s troškou vody). Necháme ještě provařit (cca 10- 15 min.) a dle chuti jí dosolíme. Z hotové kapsy vyndáme párátka. Jako příloha se hodí kapustový přívarek.
Kapustu si nakrájíme na nudličky. Na pánvi si rozehřejeme slaninu, přidáme nahrubo pokrájenou cibuli, orestujeme, vsypeme kapustu, drcený kmín, sůl a podlijeme troškou vody. Přiklopíme pokličkou a necháme pár minut lehce dusit. Kapusta má zůstat křupavá a šťávy by mělo být jen na dně.