Újezdecké ořechové řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 20 g kvasnic
- 6 g kypřícího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml mléka
- 1 vejce
- Náplň:
- 250 g namletých vlašských ořechů
- 250 g moučkového cukru
- Na potření:
- rybízová marmeláda
- Poleva:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička oleje
Postup Újezdecké ořechové řezy
Postup přípravy receptu
-
Vymažeme a vysypeme formu 30 cm dlouhou a 21 cm širokou (větší ne) a podle formy ustřihneme pečící papír. Nastrouhané ořechy smícháme s moučkovým cukrem.
Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme kypřící prášek, vanilkový cukr a promícháme. Kvasnice rozšleháme v mléku, přidáme do mouky s kousky změklého másla a vejcem. Propracujeme hladké těsto.
Těsto rozdělíme na tři stejné díly a uděláme z každého váleček, který nejdříve rozmačkáme na pečící papír a pak válečkem rozválíme po celém papíru. Těsto posypáváme moukou, aby se nelepilo na váleček. Vyválené těsto dáme do formy pečícím papírem navrch, přimáčkneme k formě a pečící papír opatrně stáhneme. Použijeme na druhá dvě těsta, která vyválíme stejně.
Těsto pomažeme marmeládou, posypeme půlkou smíchaných ořechů, dáme druhé vyválené těsto, které zase potřeme marmeládou, posypeme druhou polovinou ořechů a přikryjeme třetím vyváleným těstem. Necháme 1 hodinu nakynout a pak dáme do vyhřáté trouby na 180°C péct asi na 40 minut dozlatova na druhou drážku. Po upečení necháme chvíli vychladnout, položíme na ně tác, opatrně převrátíme a vyklopíme. Do mističky prosejeme cukr, zalijeme horkou vodou, přidáme lžíci citronové šťávy, olej, rozšleháme a nalijeme na řezy. Pomocí velkého nože uhladíme a necháme zaschnout. Studené krájíme na podlouhlé kousky.