Věnec s meruňkovým kokosem a tvarohem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Kynuté těsto:
- 350 g hladké mouky
- 25 g kvasnic
- 80 g cukru
- špetka soli
- 200 ml mléka
- 3 žloutky
- 100 g másla
- 50 ml rumu
- Kokosová náplň:
- 80 g kokosu
- 80 ml mléka
- 30 g cukru
- 30 g meruněk z kompotu
- Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu
- 40 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- citronová kůra strouhaná
- sekané vlašské ořechy
- 1 vejce na potření
Postup Věnec s meruňkovým kokosem a tvarohem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve zaděláme těsto: do ohřátého mléka s cukrem rozdrobíme kvasnice a necháme je vzejít. V míse smícháme mouku se solí, přidáme žloutky, rum, rozpuštěné máslo a nakonec vlijeme kvásek. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Mezitím si připravíme náplně: - kokosová: kokos svaříme s mlékem a cukrem, do vychladlé hmoty vmícháme rozmačkané meruňky. - tvarohová: tvaroh smícháme s oběma cukry, vejcem a s citronovou kůrou.
Vykynuté těsto vyválíme na plát, který rozkrojíme na 3 stejné pruhy.
Středy dvou pruhů potřeme tvarohovou náplní a jeden pruh natřeme kokosovou náplní. Všechny pruhy srolujeme. Z pramenů upleteme cop, který dáme na plech vyložený pečícím papírem, cop stočíme do věnce a spojíme. Necháme chvíli kynout.
Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ořechy.
Pečeme při 180°C 20 minut, pak teplotu snížíme na 160°C a pečeme dalších 20 minut.