Vánoční kuba od Jirky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g krupek
2 cibule
2 stroužek česneku
1 pórek
hrst sušených hub
sůl
mletý pepř
kmín
majoránka
rozmarýn
máslo nebo sádlo

Postup přípravy receptu

  1. Krupky přeberte, nasypte do síta a důkladně je propláchněte vařicí vodou, pak je nechte okapat.

  2. Sušené houby namočte do horké vody, aby nabobtnaly.

  3. Cibuli nakrájejte na drobnější kousky. V hrnci rozehřejte kousek sádla a zpěnte cibuli, potom přisypte krupky, krátce je osmahněte, ochutíte solí, kmínem a pepřem, zalijete asi 1 litrem vody a uveďte do varu.

  4. Zatím si sceďte houby a nakrájejte na kousky. Na pánvi rozehřejte máslo a houby na něm asi 1 minutu míchejte a pak přidejte ke krupkám do hrnce.

  5. Směs občas promíchejte, aby se krupky nepřichytily ke dnu a až se voda vyvaří a krupky jsou měkké, přidejte utřené stroužky česneku, majoránku a vše pořádně promíchejte.

  6. Předtím, než hrnec dáme do připravené trouby, která je nastavená na 180°C, povrch polijeme rozpuštěním máslem a dáme na 15 minut zapéct.

  7. Upečeného vánočního kubu ozdobte na kolečka nakrájeným pórkem a rozmarýnem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!