Rybí vývar čirý
Recepty, PolévkySuroviny
- Na vývar:
- 2 kg odřezků z kapra (ryb)
- 2 mrkve
- 1/4 bulvy celeru
- 1 petržel
- 3 řapíky celeru
- 1/2 bulvy fenyklu
- 2 cibule
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- 0,1 dl (extra) suchého martini
- sůl
- Na dokončení:
- 4 lžíce másla
- 0,4 kg jiker a mlíčí
- 1 mrkev
- kousek bulvy celeru
- 1/2 petržele
- 1 řapík celeru
- 1/4 bulvy fenyklu
- (5 růžičkových kapustiček)
- (3 lžíce zeleného hrášku)
- sůl
- citrónová šťáva
Postup Rybí vývar čirý
Postup přípravy receptu
-
Odřezky z ryb a zeleninu, nakrájenou na velké kusy, včetně koření, dejte do studené vody a přiveďte k varu. Přilijte martini. Nechte táhnout klidně 2 hodiny. Zchladlou tekutinu přeceďte přes jemné síto, odřezky ryb, zeleninu a koření vyhoďte.
Mrkev, celer a petržel nastrouhejte nahrubo, fenykl a řapíkatý celer nakrájejte na nudličky, osmahněte je v hrnci na másle, zalijte vývarem a přidejte očištěné jikry a mlíčí. Krátce povařte.
Použijete-li kapustičky a hrášek, povařte je doměkka v malém množství osolené vody. Tekutinu uchovejte a na závěr přidejte do polévky.