Rychlé tvarohové noky / knedlíčky s ovocem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

Noky:
1 starší rohlík
150 g bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
2 vejce
20 g změklého másla
špetka soli
250 g měkkého tvarohu z vaničky (použil jsem tučný)
cca 150 g hrubé mouky
Dále:
jahody, borůvky, maliny, třešně...
cukr krupice
moučkový cukr
skořicový cukr
máslo
tvrdý tvaroh nebo hrudkovitý
zakysaná smetana nebo jogurt
šlehačka nebo zmrzlina

Postup přípravy receptu

  1. Rohlík pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jogurt, promícháme. Přidáme změklé máslo s vanilkovým cukrem a solí, promícháme. Přidáme žloutky s tvarohem, promícháme. Přisypeme mouku a opět dobře promícháme. Těsto necháme krátce odstát, během tohoto kroku dáme vařit hrnec s vodou. Nakonec do lepivého kyprého těsta vmícháme sníh z bílků.

  2. Do hrnce s vroucí vodou házíme noky, které tvoříme tak, že polévkovou lžící nabíráme těsto z mísy a o její hranu ho tvarujeme na nok, který se podobá škubánku. Nebo mokrou rukou tvoříme z těsta knedlíčky, které též naházíme do vroucí vody.

  3. Knedlíčků nebo noků bude cca 20 kusů. Po vyplavání ode dna je vaříme cca 4-5 minut, dle velikosti, vyzkoušíme jeden a podle něj děláme ostatní. Po uvaření scedíme, v míse pokapeme máslem nebo posypeme moučkovým cukrem a promícháme.

  4. Podáváme na čerstvém ovoci, které jsme předem mírně prosladili, aby pustilo trochu šťávy a doplníme smetanou dle chuti, zmrzlinou, tvarohem, skořicovým nebo moučkovým cukrem... Ovoce je též možné krátce provařit s cukrem, malým množstvím vody a troškou vanilkového pudinku na krémovější omáčku. Vše dle vlastní chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!