Vánočka trochu jinak- tvarem.
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 550 g hladké mouky
- 80 g krystalového cukru
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 2 vejce
- 125 g sádla
- 200 ml mléka
- 60 ml vody
- Na dohotovení:
- trochu sádla
- 2 rozinky
- 2 žloutky
- červené potravinářské barvivo
Postup Vánočka trochu jinak- tvarem.
Postup přípravy receptu
-
Mouku promíchejte s cukrem, droždím a soli, přidejte vejce, měkké sádlo, vlažné mléko a trochu vody a zadělejte hladké, tužší těsto.
Vyhnětené poprašte moukou a pod folii nechejte vykynout. Jakmile zdvojnásobí objem, vyklopte jej na vál a po přehnětení jej rozdělte na dva díly (jeden menší a druhy větší).
Z většího bochánku vyválejte tvar hrušky, který přenesete na plech s papírem. Druhý rozdělejte na dva stejné díly a z jednoho vytvarujete kruh jehož povrch potřete sádlem a přeložte ho na půl a nůžkami nastříhejte do podoby proužku a přeneste ho na spodní část plátu na plechu a upravte do podoby vousů a můžete vložit rozinky.
Tvář, včetně bambule potřete po dokynutí rozšlehaným žloutkem a přilepte do potěru rozinková očka.
Druhý žloutek rozmíchejte s červeným barvivem, potřete čepici, kromě bambule, špičku nosu a vytvořte líčka na tváři.
A při 170 st. C upečte. Prvních 15 minut pod listem p. papíru a pak ho odkrytého dopečte.