Vánočka s vinnými rozinkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 300 g hladká mouka
- 22 g droždí
- 1 ks vejce + 1 žloutek
- 100 ml mléka
- 70 g másla
- 40 g cukru moučka
- špetka soli
- rozinky dle chuti
- červené víno
- vlašské oříšky
Postup Vánočka s vinnými rozinkami
Postup přípravy receptu
-
Namočila jsem si rozinky do vína.
Nejdříve jsem si připravila kvásek, do půlky vlažného mléka jsem rozdrobila kvasnice, přidala lžičku cukru a nechala jsem kvásek vzejít na teplém místě u topení cca 10 minut než nakynul.
Máslo jsem si rozpustila na minutu v mikrovlnné troubě.
Mezitím co kynul kvásek, jsem prosila mouku, přidala cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promíchala.
Do sypké směsi jsem poté přidala vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek.
Zpracovávala jsem těsto vařečkou do hladké konzistence, těsto ze začátku lepilo, ale hnětením se lepit přestalo.
V misce jsem nechala těsto kynout cca 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětšilo svůj objem cca 2,5x.
Vysypala jsem těsto na plochu a zapracovala namočené rozinky, rozdělila na 3, 2 a 1 část. Rozehřála jsem si troubu na 200°C.
Z částí jsem si uválela válečky a zapletla vánočku.
Vánočku jsem dala na plech vyložený pečícím papírem, pomašlovala žloutkem a posypala vlašskými ořechy, zafixovala špejlemi a nechala ještě na plechu cca 15 minut než se vyhřála trouba a pak ji dala péct.
Prvních 5 minut jsem ji pekla na 200°C, poté jsem dala teplotu na 170 °C a pekla 35 minut v horkovzdušné troubě.