Vánočka od maminky
Recepty, MoučníkySuroviny
- na omládek:
- 100 ml vlažné vody
- rovná lžička sladěnky
- 21 g droždí
- 130 g hladké mouky
- Přidáme:
- 90 g změklého másla
- 80-90 g syrovátky
- 100 g cukru
- půl lžičky soli
- 350-370 g hladké mouky
- strouhaná citrónová kůra
- (špetka kardamomu - můžete vynechat)
- lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme ho lžíci a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)
Postup Vánočka od maminky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek dobře umícháme a necháme kynout 45-60 minut.
Pak přidáme zbytek surovin, uhněteme těsto a necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, v průběhu té doby ho asi dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na díly a upleteme vánočku - viz odkaz v Poznámce.
Po jejím vykynutí ji opatrně potřeme vejcem a upečeme asi na 170°C/35-40 minut. Tahle vánočka je bez rozinek, kdo má rád, může přidat.