Vánočka od maminky

Recepty, Moučníky

Suroviny

na omládek:
100 ml vlažné vody
rovná lžička sladěnky
21 g droždí
130 g hladké mouky
Přidáme:
90 g změklého másla
80-90 g syrovátky
100 g cukru
půl lžičky soli
350-370 g hladké mouky
strouhaná citrónová kůra
(špetka kardamomu - můžete vynechat)
lžíce rozšlehaného vejce (rozšleháme vejce, oddělíme ho lžíci a zbytek necháme na potření vánočky před pečením)

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek dobře umícháme a necháme kynout 45-60 minut.

  2. Pak přidáme zbytek surovin, uhněteme těsto a necháme ho 1-1,5 hodiny kynout, v průběhu té doby ho asi dvakrát promísíme.

  3. Vykynuté těsto prohněteme, rozdělíme na díly a upleteme vánočku - viz odkaz v Poznámce.

  4. Po jejím vykynutí ji opatrně potřeme vejcem a upečeme asi na 170°C/35-40 minut. Tahle vánočka je bez rozinek, kdo má rád, může přidat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!