Kuřecí játra zapékaná s bramborami, sýrem a smetanou

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

800 g brambor
500 g kuřecí játra (můžeme použít i mražená)
1 hnědá cibule
2 cibulky naťové
olej(na opečení jater)
150 g anglické slaniny (nebo jiné uzeniny dle chuti a libosti)
sůl
několik snítek petržele
několik snítek tymiánu (nebo rozmarýnu)
200 ml smetany ke šlehání 33%
3 Vejce (žloutky do smetany a bílky na sníh zvlášť)
4-5 lžic strouhaného sýra
Směs použitého koření: tlučené –
1 malý bobkový list
1 lžička estragon
1/2 lžičky muškátového květu
špetka pepře
1/4 lžičky strouhaného zázvoru
trochu citrónové šťávy (asi z ½ citrónu, která ostatně patří na všechny vnitřnosti)
sýra

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí játra očistíme od žilek, opereme a překrájíme na poloviny. Vložíme do pánve na osmažené půlměsíčky z cibule do horkého oleje, zaprášíme kořením, přestříkneme citrónovou šťávou, opečeme ze všech stran do poloměkka a odstavíme.

  2. Do pekáče, na anglickou slaninou nebo jinou uzeninou pokryté dno, si rozložíme na kolečka pokrájené předem ve slupce uvařené a oloupané brambory. Druhou vrstvu uděláme z jater a nahoru zase brambory (máme-li dost surovin nebo menší a hlubší pekáč, můžeme udělat vrstev několik, nahoru však vždycky brambory.

  3. Náplň pekáče prokládáme zelenou cibulkou a snítkami tymiánu nebo rozmarýnu. Pak vše zalijeme mírně osolenou smetanou v níž jsme rozšlehali žloutky.

  4. Vložíme do rozehřáté trouby a necháme při 200°C (plyn na 4-5 stupeň) zapékat asi 10 minut, zmírníme žár na 170°C (plyn na 3 stupeň), náplň posypeme strouhaným sýrem a na něj uděláme čepičky ze sněhu z bílků.

  5. Zapečeme až se nám začíná sníh na vrcholcích barvit do žluta až hněda. Vytáhneme z trouby a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!