Kuřecí játra zapékaná s bramborami, sýrem a smetanou
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 800 g brambor
- 500 g kuřecí játra (můžeme použít i mražená)
- 1 hnědá cibule
- 2 cibulky naťové
- olej(na opečení jater)
- 150 g anglické slaniny (nebo jiné uzeniny dle chuti a libosti)
- sůl
- několik snítek petržele
- několik snítek tymiánu (nebo rozmarýnu)
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 3 Vejce (žloutky do smetany a bílky na sníh zvlášť)
- 4-5 lžic strouhaného sýra
- Směs použitého koření: tlučené –
- 1 malý bobkový list
- 1 lžička estragon
- 1/2 lžičky muškátového květu
- špetka pepře
- 1/4 lžičky strouhaného zázvoru
- trochu citrónové šťávy (asi z ½ citrónu, která ostatně patří na všechny vnitřnosti)
- sýra
Postup Kuřecí játra zapékaná s bramborami, sýrem a smetanou
Postup přípravy receptu
-
Kuřecí játra očistíme od žilek, opereme a překrájíme na poloviny. Vložíme do pánve na osmažené půlměsíčky z cibule do horkého oleje, zaprášíme kořením, přestříkneme citrónovou šťávou, opečeme ze všech stran do poloměkka a odstavíme.
Do pekáče, na anglickou slaninou nebo jinou uzeninou pokryté dno, si rozložíme na kolečka pokrájené předem ve slupce uvařené a oloupané brambory. Druhou vrstvu uděláme z jater a nahoru zase brambory (máme-li dost surovin nebo menší a hlubší pekáč, můžeme udělat vrstev několik, nahoru však vždycky brambory.
Náplň pekáče prokládáme zelenou cibulkou a snítkami tymiánu nebo rozmarýnu. Pak vše zalijeme mírně osolenou smetanou v níž jsme rozšlehali žloutky.
Vložíme do rozehřáté trouby a necháme při 200°C (plyn na 4-5 stupeň) zapékat asi 10 minut, zmírníme žár na 170°C (plyn na 3 stupeň), náplň posypeme strouhaným sýrem a na něj uděláme čepičky ze sněhu z bílků.
Zapečeme až se nám začíná sníh na vrcholcích barvit do žluta až hněda. Vytáhneme z trouby a podáváme.