„Chocoflan”- jemný dezert s karamelizovaným cukrem a čokoládovým piškotem
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na povrchu (karamelizovaný cukr):
- 100 g cukru
- Světlá vrstva:
- 5 vajec
- 80 g cukru
- 625 ml mléka
- 2 lžičky vanilkového aroma
- Tmavá vrstva:
- 2 vejce
- 125 g cukru
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 160 g hladké mouky
- 4 g prášku do pečiva
- 60 g kakaa
- 1 lžička rumového aroma
Postup „Chocoflan”- jemný dezert s karamelizovaným cukrem a čokoládovým piškotem
Postup přípravy receptu
-
Nejdřív na pomalém ohni v nepřilnavém kastrůlku rozpustíme cukr a mícháme, dokud nedostane světle hnědou barvu (nesmí mít hodně tmavou barvu, protože zhořkne). Zkaramelizovaný cukr nalijeme do vyšší obdélníkové formy o průměru 25x15 cm a rychle rozetřeme po celém dně, než cukr ztuhne (forma nesmí být otevírací! - já měla skleněný pekáč).
Pak připravíme světlou vrstvu: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme mléko a vanilkové aroma. Tuto velmi tekutou směs nalijeme do pekáče přes karamelizovaný cukr.
Následuje tmavá vrstva: Vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mléko, rumové aroma, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Tuto výrazně hustší směs nalijeme rovnoměrně do pekáče přes vaječnou směs (nelekejte se, že se tmavé těsto potopí, při pečení a následném chladnutí se vrstvy pěkně srovnají).
Před vložením do trouby pekáč vložíme do jiného většího, hlubokého pekáče, do kterého nalijeme studenou vodu (proto aby se dezert upekl rovnoměrně a nebyly v něm bubliny). Takto vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně 45-60 minut.
Po upečení vyjmeme menší pekáč z pekáče většího, ve kterém je voda. Dezert přikryjeme potravinářskou folií a necháme chladnout při pokojové teplotě (přibližně hodinu a půl). Poté sejmeme potravinářskou folií a nožem dezert oddělíme od okrajů pekáče. Na pekáč přiklopíme obdélníkový tác a dezert obrátíme. Tác s dezertem vložíme do lednice a necháme minimálně 3 hodiny uležet (nejlépe však přes noc).