„Chocoflan”- jemný dezert s karamelizovaným cukrem a čokoládovým piškotem

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na povrchu (karamelizovaný cukr):
100 g cukru
Světlá vrstva:
5 vajec
80 g cukru
625 ml mléka
2 lžičky vanilkového aroma
Tmavá vrstva:
2 vejce
125 g cukru
100 ml oleje
100 ml mléka
160 g hladké mouky
4 g prášku do pečiva
60 g kakaa
1 lžička rumového aroma

Postup přípravy receptu

  1. Nejdřív na pomalém ohni v nepřilnavém kastrůlku rozpustíme cukr a mícháme, dokud nedostane světle hnědou barvu (nesmí mít hodně tmavou barvu, protože zhořkne). Zkaramelizovaný cukr nalijeme do vyšší obdélníkové formy o průměru 25x15 cm a rychle rozetřeme po celém dně, než cukr ztuhne (forma nesmí být otevírací! - já měla skleněný pekáč).

  2. Pak připravíme světlou vrstvu: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme mléko a vanilkové aroma. Tuto velmi tekutou směs nalijeme do pekáče přes karamelizovaný cukr.

  3. Následuje tmavá vrstva: Vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přidáme mléko, rumové aroma, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva. Tuto výrazně hustší směs nalijeme rovnoměrně do pekáče přes vaječnou směs (nelekejte se, že se tmavé těsto potopí, při pečení a následném chladnutí se vrstvy pěkně srovnají).

  4. Před vložením do trouby pekáč vložíme do jiného většího, hlubokého pekáče, do kterého nalijeme studenou vodu (proto aby se dezert upekl rovnoměrně a nebyly v něm bubliny). Takto vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme přibližně 45-60 minut.

  5. Po upečení vyjmeme menší pekáč z pekáče většího, ve kterém je voda. Dezert přikryjeme potravinářskou folií a necháme chladnout při pokojové teplotě (přibližně hodinu a půl). Poté sejmeme potravinářskou folií a nožem dezert oddělíme od okrajů pekáče. Na pekáč přiklopíme obdélníkový tác a dezert obrátíme. Tác s dezertem vložíme do lednice a necháme minimálně 3 hodiny uležet (nejlépe však přes noc).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!