Sladký dort ze špenátu
Recepty, DortySuroviny
- 120 g listového špenátu
- 5 vajec
- 200 g cukru krupice
- 120 ml oleje
- 1 KL vanilkového extraktu
- 350 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- maličko soli
- Krém:
- 250 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 KL vanilky
- 2 PL moučkového cukru
- Dokončení:
- 3 PL kyselejší červené marmelády
- drobné ovoce
Postup Sladký dort ze špenátu
Postup přípravy receptu
-
Špenát opláchněte vodou a nechte dobře okapat. Potom rozmixujte na kaši. Dejte do sítka a ještě nechte vykapat zbytek vody. Do mísy dejte vajíčka, přidejte cukr, špetku soli a šlehejte do husté pěny. Za stálého šlehání postupně přilévejte olej, nakonec zašlehejte vanilkový extrakt a vmíchejte rozmixovaný špenát. Do hmoty zlehka vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijte na plech vyložený pečícím papírem a zvolna pečte na 180 stupňů asi 20 minut.
Krém: Dejte do mísy vychlazené mascarpone a začněte šlehat. Přidejte smetanu, cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí.
Z vychladlého těsta vykrojte podle talíře dva kulaté korpusy. Jeden dejte na tác, potřete červenou marmeládou a naneste polovinu krému. Přiklopte druhým korpusem. Vrch natřete zbylým krémem a hustě posypte rozdrobenými kousky korpusu. Ozdobte drobným ovocem. Já jsem měla borůvky a granátové jablko. Nechte chvíli uležet.