Uzbecký plov (po česku)
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1/2 kg masa na větší kostky
- 1/2 kg rýže
- 400 g mrkve na tenké nudličky
- 2 cibule nahrubo nakrájené
- 1 velká hlavička česneku
- 1 lžička římského kmínu
- 1,5 l vývaru (zeleninového kuřecího k vepř hovězího k hov masu)
- sůl
- pepř
- oleje na pánev trochu více
Postup Uzbecký plov (po česku)
Postup přípravy receptu
-
Pokrm budeme připravovat nejlépe v hlubším litinovém kastrolku. Vše si nejdříve nakrájíme.
Na oleji osmažíme dozlatova nahrubo nakrájenou cibuli.
Přidáme na větší kousky nakrájené maso, prudce orestujeme cca 10min.
Osolíme, opepříme a přidáme nudličky mrkve. Restujeme dále cca 10 min. a mícháme.
Přidáme česnek, kmín, sůl, pepř a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené a dusíme asi 5-10min. podle druhu masa.
Nyní přidáme rýži, kterou rozložíme na maso, zalijeme vývarem a pod pokličkou při mírném ohni dusíme, dokud rýže není měkká.
Jakmile začne vstřebávat vývar, uděláme obrácenou vařečkou díry, aby se vývar dostal ke dnu. Nemícháme, jen kontrolujeme vývar a příp. dolijeme i vodu, aby byla šťáva a zároveň se tak rýže nemůže připálit - není úplně na dně (doporučuji hlídat šťávu tak do poloviny, aby rýže nebyla suchá). Trvá to max. 30min. (podle druhu rýže) Hotové na talířích sypeme cibulovou natí. Jednoduchý a nenáročný pokrm.