Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 60 g mrkve - očištěné
- 60 g celeru - očištěného
- máslo nebo olej
- 1 plnější lžička rajského protlaku
- voda nebo vývar
- posekané bylinky dle chuti nebo koření
- sůl, případně sojová omáčka
- 150-200 g černé čočky - předem uvařené
Postup Černá čočka s kořenovou zeleninou - příloha či teplý salát
Postup přípravy receptu
-
Na másle (oleji) osmažíme dorůžova na nudličky pokrájenou mrkev a celer, ke které přidáme krátce osmažit protlak. Přilijeme trošku vody (vývaru), abychom měli protlak v krémové konzistenci a dochutíme buď čerstvě nasekanými bylinkami: tymián, libeček, petrželka..., přidat můžeme i maličko česneku a pokud se místo bylinek rozhodneme pro koření, můžeme dochutit adžikou, čubricou...
Směs osolíme nebo dochutíme sojovou omáčkou a vmícháme vařenou černou čočku, kterou necháme v zelenině prohřát.
Podáváme samostatně, s vejcem natvrdo nebo volským okem, ale výborné i jako příloha k rybě.