Thajský tempeh s koriandrem

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

cca 350 gr tempehu natural (záleží, kolik se vám vejde do pekáčku)
1/2 střední cibule
2 menší jarní cibulky
2 stroužky česneku
1 thajská červená chilli paprička zbavená jader
šťáva z 1/2 limetky
2 lžičky jablečného octa
3 lžíce sojové omáčky (tamari)
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky hnědého cukru
1/2 lžičky mletého nového koření
2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu
2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
cca 1 hrnek zeleninového vývaru (či bujón Alnatura s vodou)
Koriandr na přeliv (určitě nevynechejte!!!):
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
1/4 lžičky mletého sušeného koriandru
2 svazky čerstvého koriandru (použijeme lístky)
šťáva z 1/2 limetky
1/4 hrnku vody
Příloha:
rýže (quinoa)

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Všechny ingredience na tempehovou marinádu (tj. ty uvedené před koriandrovým přelivem, bez tempehu) dejte do mixéru a rozmixujte, malé kousky můžete nechat v celku.

  2. Přelijte do rendlíku a zahřejte téměř k bodu varu.

  3. Poté nalijte část do připraveného pekáčku či zapékací mísy, překryjte tempehem a přelijte zbytkem marinády.

  4. Pekáček zakryjte poklicí či alobalem a pečte asi hodinu, v polovině pečení tempeh obraťte.

  5. Po hodině odstraňte alobal a pečte ještě dalších cca 15 minut.

  6. Koriandrový přeliv: na pánvi zahřejte olivový olej, přidejte česnek, sušený koriandr a trochu soli a smažte asi minutu (pozor, nespalte česnek!). Poté s ostatními ingrediencemi na koriandrovou omáčku přendejte do mixéru a rozmixujte.

  7. Tempeh podávejte s rýží či quinoou, trochou marinády, ve které se tempeh pekl, koriandrovým přelivem, čerstvým koriandrem a nasekanou jarní cibulkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!