Taštičky plněné špenátem a ricottou se zleninovou směsí
Recepty, TěstovinySuroviny
- Taštičky:
- 2/3 vejce
- Hladká mouka – 1:1 celozrnná (pšeničná) a světlá
- Sůl
- Náplň:
- 35 g špenátu
- 65 g ricotty
- Špetka muškátového oříšku
- Sůl
- Zeleninová směs:
- 75 g lilku
- 1 řapík celeru
- 1/2 menší cibule
- 5 ks cherry rajčat
- 1/2 plechovky sterilovaných rajčat
- 1 lžíce oleje
- Sůl
- 1 snítka rozmarýnu
Postup Taštičky plněné špenátem a ricottou se zleninovou směsí
Postup přípravy receptu
-
V hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a vhodíme listy špenátu. Necháme špenát jen ovadnout a ihned scedíme. Vhodíme jej do studené vody aby si zanechal barvu a chuť. Necháme vykapat do cedníku.
V misce smícháme 2/3 vejce s moukou a vypracujeme těsto, které by mělo být tuhé, ale pružné. Zbytek vejce si necháme na potření těsta a do náplně.
Ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu a nasekáme nadrobno.
Smícháme s ricottou, ochutíme muškátovým oříškem a solí.
Vyválíme těsto na tenký obdélník a v polovině překrojíme – abychom měli dva stejné pláty, na jeden plát se bude dávat náplň a druhý jej bude překrývat. Jednu část těsta potřeme vejcem podél okrajů a pak křížem uvnitř (bereme v úvahu že vytvoříme 4 taštičky). Zbytek vejce přimícháme do náplně.
Do každé části plátu těsta naneseme hromádku náplně. Druhým plátem překryjeme první a snažíme se pevně přimáčknout kolem náplně tak, aby vevnitř nebyl vzduch.
Nožem oddělíme jednotlivé taštičky, které vkládáme do vroucí osolené vody a 7 minut vaříme. Poté vyjmeme z vody a necháme okapat.
Na pánvi rozehřejeme olej.
Zeleninu nakrájíme na kostky a necháme restovat na pánvi asi 3 minuty. Přidáme sterilovaná rajčata, nasekaný rozmarýn, osolíme a prohříváme asi 2 minuty. Nakonec přidáme přepůlená cherry rajčata a prohřejeme.
Na pánev vložíme taštičky a opatrně smícháme se směsí.