Listové taštičky s dušenými jablky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g listového těsta - domácí nebo koupené
- 300 g jablek
- trochu citronové šťávy
- kousek celé skořice nebo špetka mleté
- 2 hřebíčky
- 30-40 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- můžeme přidat rozinky nebo brusinky
- sekané oříšky
- 1 vejce na potření
Postup Listové taštičky s dušenými jablky
Postup přípravy receptu
-
Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, dáváme do misky s vodou a citronovou šťávou, aby nezhnědla. Pak je nakrájíme na kostičky a dáme do rendlíčku dusit s 50 ml vody. Přidáme cukry, hřebíček a skořici a pomalu povaříme do hustého kompotu tak, aby zůstaly kousky. Před koncem vaření přidáme 1 lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve lžíci vody. Necháme úplně vychladnout a pak plníme šátečky nebo mušličky. (Pokud chceme přidat rozinky nebo brusinky, předem je propláchneme teplou vodou a okapané zalijeme trochou rumu - nemusí být.). Zapneme troubu na 200°C.
Z rozváleného těsta nakrájíme čtverce na šátečky, nebo obdélníky na taštičky.
Na každý kousku dáme lžičkou ovoce, dobře přitiskneme okraje lehce potřené vejcem a poklademe na plech vyložený podložkou nebo pečícím papírem. Na plechu naplněné kousky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat sekanými oříšky (nebo hrubým skořicovým cukrem).
Pečeme dorůžova (asi 8-10 minut podle trouby). Vychladlé, pokud nejsou sypané skořicovým cukrem, lehce poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.