Listové taštičky s dušenými jablky

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g listového těsta - domácí nebo koupené
300 g jablek
trochu citronové šťávy
kousek celé skořice nebo špetka mleté
2 hřebíčky
30-40 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička kukuřičného škrobu
můžeme přidat rozinky nebo brusinky
sekané oříšky
1 vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Oloupaná jablka zbavíme jádřinců, dáváme do misky s vodou a citronovou šťávou, aby nezhnědla. Pak je nakrájíme na kostičky a dáme do rendlíčku dusit s 50 ml vody. Přidáme cukry, hřebíček a skořici a pomalu povaříme do hustého kompotu tak, aby zůstaly kousky. Před koncem vaření přidáme 1 lžičku kukuřičného škrobu rozmíchaného ve lžíci vody. Necháme úplně vychladnout a pak plníme šátečky nebo mušličky. (Pokud chceme přidat rozinky nebo brusinky, předem je propláchneme teplou vodou a okapané zalijeme trochou rumu - nemusí být.). Zapneme troubu na 200°C.

  2. Z rozváleného těsta nakrájíme čtverce na šátečky, nebo obdélníky na taštičky.

  3. Na každý kousku dáme lžičkou ovoce, dobře přitiskneme okraje lehce potřené vejcem a poklademe na plech vyložený podložkou nebo pečícím papírem. Na plechu naplněné kousky potřeme rozšlehaným vejcem a můžeme ještě posypat sekanými oříšky (nebo hrubým skořicovým cukrem).

  4. Pečeme dorůžova (asi 8-10 minut podle trouby). Vychladlé, pokud nejsou sypané skořicovým cukrem, lehce poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!