Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Recepty, OmáčkySuroviny
- Maso:
- 3 lžíce oleje
- 3 lžičky mletého pepře
- 80 g uzeného špeku
- 2 lžíce soli
- 1 kg hovězí svíčkové
- Na ozdobu:
- 6 lžiček brusinkového kompotu
- 6 plátk citronu
- Omáčka:
- 150 g másla
- 500 ml smetany na vaření
- 1 citron
- 3 ks petržele
- 3 ks bobkového listu
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce soli
- 2 lžičky tymiánu
- 6 ks mrkve
- 2 l hovězího vývaru
- 2 ks cibule
- 1 ks malého celeru
- 8 ks nového koření
Postup Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Postup přípravy receptu
-
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme.
Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.
Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem.
Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.
Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme.
Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté.
Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček.
Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.
Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.