Ruská svíčková

Recepty, Omáčky

Suroviny

1200 g hovězí roštěné
1000 g kořenové zeleniny v poměru 3:2:1
celer, mrkve, petržel
250 g libové a voňavé slaniny
100 g másla
300 ml bílého vína
1 smetana 33%
1 plechovka žampionů
ocet nebo citronová šťáva
sůl, mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Maso omyjeme, osušíme, popř. odblaníme. Nakrájíme slaninu na špalíčky a maso jí prošpikujeme. Pokud ji dáte na chvíli do mrazáku, půjde to dobře, já jsem nedávala. Maso osolíme, mírně opepříme. Na másle rozpečeme slaninu a maso na pánvi necháme zatáhnout. Vyjmeme ho a dáme osmažit veškerou zeleninu, nakrájenou na kostičky, až je zlatavá.

  2. V kastrolu, já jsem dělala v PH, uděláme zeleninové lůžko a maso do něj posadíme. Podlijeme vínem nebo vodou a dáme péci nebo pomalíme do změknutí. Pak ho vyndáme a necháme zchladnout, aby se lépe krájelo na plátky. Veškerou zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, dle potřeby naředíme trochou vody, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Až se tak stane, do omáčky dvložíme scezené žampiony, dochutíme a zjemníme plátkem másla.

  3. Podáváme s knedlíkem, kynutým nebo karlovarským, ale šly by i těstoviny nebo popř. tyto bramborové knedlíky: viz. Poznámka


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!