Lepenice s uzeným masem
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 600 g oloupaných brambor
- sůl
- drcený kmín
- 150-200 ml horkého mléka, dle moučnatosti brambor
- 300 g kysaného zelí - okapaného
- 150 g uzeného masa - nejlépe domácího nebo krkovička z komína...
- 1 velká cibule
- sádlo (nebo máslo)
- cca 1 lžička majoránky
Postup Lepenice s uzeným masem
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory pokrájíme a uvaříme v osolené vodě ochucené drceným kmínem doměkka. Poté scedíme, přidáme majoránku, vlijeme mléko a brambory rozšťoucháme na kaši.
Během vaření brambor na plnější lžíci sádla (případně másla) osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, ke které přisypeme na kostičky nebo nudličky pokrájené uzené maso a ještě chvíli smažíme. Do hotové horké kaše přidáme na drobnější kusy pokrájené zelí pokojové teploty a cibulovo-uzenou směs.
Vše dobře promícháme, případně dle chuti ještě osolíme. Podáváme samostatně, třeba jen s dozlatova osmaženou cibulkou nebo s opečenou uzeninou dle vlastního výběru (klobásky, špekáčky...).