Svatební koláčky jemné

Recepty, Cukroví

Suroviny

Těsto:
600 g polohrubé mouky
250 g Hery (nebo másla)
1 dl rumu
2 ks žloutků
50 g cukru krupice (nebo 2 polévkové lžíce)
42 g droždí
125 ml mléka
200 g cukru moučky (na obalování)
Na potření:
100 g másla
1 dl rumu

Postup přípravy receptu

  1. Do teplého mléka dáme 25 g cukru (nebo 1 polévkovou lžíci), zamícháme, přidáme droždí a na teplém místě necháme cca 10 minut, aby se hezky udělal kvásek.

  2. Mouku, cukr, změklý tuk, žloutky, kvásek, rum a zbývající cukr smícháme dohromady, hněteme, dokud nám nevznikne krásně vláčné, nelepivé těsto. Mezitím předehříváme troubu na cca 160°C. Na plech dáme pečící papír. Těsto nenecháváme kynout, ihned zpracováváme. Děláme rukou malé kuličky, které jemně rozplácneme na plech. Až plech těmito kuličkami naplníme, postupně jednu řadu po druhé plníme náplní. Do každé kuličky - placičky děláme prstem důlek (dá se použít i náprstek z šitíčka, nebo konec vařečky). Dáme péct. Mezitím do hrnku dáme rozpustit máslo a poté do něj nalijeme rum. Do misky zvlášť připravíme moučkový cukr.

  3. Pečeme cca 10 minut, že je upečeno, poznáme tak, že spodní část koláčků je narůžovělá. Poté ihned upečené koláčky potíráme rozpuštěným máslem s rumem, jakmile máme celý plech potřený, obalíme v moučkovém cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!