Špenátový koláč s kozím sýrem
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Těsto:
- 120 g celozrnné hladké mouky
- 80 g hladké mouky
- 80 g másla pokrájeného na menší kousky
- ½ lžičky soli
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- Náplň:
- 200 g špenátu
- 2 vejce
- 100 g smetany ke šlehání
- 120 g čerstvého kozího sýra (Lučina kozí)
- 1 stroužek česneku
- hrst bazalkových listů
- sůl
- Na ozdobení:
- čerstvý kozí sýr
- bylinky
- květiny
Postup Špenátový koláč s kozím sýrem
Postup přípravy receptu
-
Obě mouky promícháme spolu se solí a kousky másla. Přidáme vejce a začneme rukama zpracovávat těsto. Během zpracování přidáme vodu. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
Na pomoučené pracovní ploše rozválíme obdélník. Vyložíme těstem formu. Dno několikrát propícháme vidličkou. Formu s těstem vyložíme alobalem a vysypeme luštěninami. Takto pečeme naslepo při 210 °C 10 minut. Poté sejmeme alobal s luštěninami a pečeme dalších 5 minut při 170 °C.
Do předpečeného korpusu rozetřeme náplň.
Náplň si připravíme tak, že nejprve zalijeme špenát vroucí vodou. Ihned ho přecedíme a propláchneme ledovou vodou. Špenát vyždímáme a vložíme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, kozí sýr, bazalku, najemno pokrájený česnek a trochu soli. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem.
Naplněný korpus vložíme do trouby a při 170 °C pečeme, dokud nebude náplň pevná a bude se uprostřed vlnit. Bude to trvat asi 25 minut.
Poté necháme koláč vychladnout a ozdobíme pomocí řezané trubičky kozím sýrem, bylinkami a kytičkami.