Špenátový koláč s kozím sýrem

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

Těsto:
120 g celozrnné hladké mouky
80 g hladké mouky
80 g másla pokrájeného na menší kousky
½ lžičky soli
1 vejce
2 lžíce vody
Náplň:
200 g špenátu
2 vejce
100 g smetany ke šlehání
120 g čerstvého kozího sýra (Lučina kozí)
1 stroužek česneku
hrst bazalkových listů
sůl
Na ozdobení:
čerstvý kozí sýr
bylinky
květiny

Postup přípravy receptu

  1. Obě mouky promícháme spolu se solí a kousky másla. Přidáme vejce a začneme rukama zpracovávat těsto. Během zpracování přidáme vodu. Vypracované těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 2 hodiny v lednici uležet.

  2. Na pomoučené pracovní ploše rozválíme obdélník. Vyložíme těstem formu. Dno několikrát propícháme vidličkou. Formu s těstem vyložíme alobalem a vysypeme luštěninami. Takto pečeme naslepo při 210 °C 10 minut. Poté sejmeme alobal s luštěninami a pečeme dalších 5 minut při 170 °C.

  3. Do předpečeného korpusu rozetřeme náplň.

  4. Náplň si připravíme tak, že nejprve zalijeme špenát vroucí vodou. Ihned ho přecedíme a propláchneme ledovou vodou. Špenát vyždímáme a vložíme do mísy. Přidáme vejce, smetanu, kozí sýr, bazalku, najemno pokrájený česnek a trochu soli. Směs rozmixujeme tyčovým mixérem.

  5. Naplněný korpus vložíme do trouby a při 170 °C pečeme, dokud nebude náplň pevná a bude se uprostřed vlnit. Bude to trvat asi 25 minut.

  6. Poté necháme koláč vychladnout a ozdobíme pomocí řezané trubičky kozím sýrem, bylinkami a kytičkami.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!