Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Těsto:
- 180 g hladké mouky
- 130 g ztuhlého másla
- 5 lžic studené vody
- 1 žloutek - nemusí být
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
- Náplň:
- 350 g čerstvých špenátových listů
- 200 g kozího sýru
- 200 g lučiny
- 2 hrsti sušených rajčat
- 1 červená cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
- olivový olej
- dle chuti sůl, pepř
Postup Špenátový quiche s kozím sýrem a sušenými rajčaty
Postup přípravy receptu
-
Jako první připravíme těsto na quiche. Mouku prosejeme a smícháme spolu se solí a muškátovým oříškem. Tuhé máslo nastrouháme nahrubo a jemně promícháme spolu s moukou, přidáme žloutek, postupně přiléváme lžíce vody, vznikne nám drobenkové těsto, které vyválíme na plát a poté ho rozprostřeme do zapékací misky, vyložené pečícím papírem a prsty vtiskneme těsto až k hornímu okraji misky. Spodní vrstvu propícháme špejlí a dáme vychladit na 15 minut do lednice.
Mezitím připravíme náplň. Cibuli, česnek oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, orestujeme 1 minutu na olivovém oleji a necháme vychladit. Špenát omyjeme, spaříme vroucí vodou a nasekáme najemno.
V misce vyšleháme vejce, přidáme nakrájený kozí sýr, lučinu, sušená rajčata, vychladlý orestovaný česnek s cibulí, špenát, smetanu, sůl a promícháme. Na vychladlé těsto položíme ještě jeden pečící papír, vsypeme 2 hrsti hrachu jako zátěž a dáme péct na 200° asi 15 minut, až okraje těsta mírně zezlátnou. Odstraníme zatížení a vlijeme celou náplň na těsto. Pečeme na 180° cca 25 minut dozlatova.