Plněné vinné listy - warak inab
Recepty, PředkrmySuroviny
- listy vinné révy
- jasmínová nebo basmati rýže
- 2 svazky kopru
- 1 svazek máty
- 3 jarní cibulky
- 2 menší cibule
- sůl
- šťáva z 4-5 citrónů
- olivový olej
Postup Plněné vinné listy - warak inab
Postup přípravy receptu
-
Vinné listy omyjte a odstraňte řapíky. Ponořte asi na 2 minuty do vroucí vody. Vyjměte, nechte okapat a vychladnout. Vodu uchovejte
Rýži properte a vařte asi 5 minut v osolené vodě, slijte.
Kopr a mátu zbavte stonků a nasekejte. Cibule nakrájejte nadrobno.
Odšťavněte citróny.
Zchladlou rýži, bylinky a cibule smíchejte a řádně osolte. Poměr surovin by měl být asi 1/3 rýže, 1/3 bylinek, 1/3 cibule. Přidejte asi po 3 lžících citrónové šťávy a oleje. Nechte odstát, aby se šťáva a olej vstřebaly.
Listy dejte lícovou - lesklou stranou na podložku, poklaďte ochucenou rýží, přehněte spodní cípy listu, potom boční a pevně zarolujte.
Do hrnce, ve kterém jste spařovali listy, přidejte citrónovou šťávu a olej, dejte napařovací vějíř, vystelte ho vinnými listy tak, aby pokrývaly celý vějíř. Na listy vrstvěte závitky a na závěr přikryjte dalšími vinnými listy. Táhněte pod bodem varu asi 1,5 až 2 hodiny, podle velikosti závitků resp. počtu jejich vrstev.
Zchladlé závitky naskládejte do skleněné nebo plastové, pevně uzavíratelné nádoby, pokapejte čerstvou citrónovou šťávou a olivovým olejem. Nechte v chladu uležet do druhého dne.
Podávejte při pokojové teplotě se skrojkem citrónu. Doplnit můžete rajčetem, listovým salátem případně pita chlebem.