Koláč s ovocno-makovou nádivkou a drobenkou bez lepku, mléka a vajec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 100 g kokosové mouky (Adveni Medical)
- 300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky xanthanu
- 100 g cukru
- citronová kůra z 1/2 citronu
- 2 lžíce oleje
- cca 450-500 ml vody
- Na nádivku:
- mletý mák
- 2 nastrouhaná jablka (ideálně sladká a moučnatá, nebo hrušky, kdo má možnost, použije místo jablek uvařenou řepu cukrovku)
- citronová šťáva
- citronová kůra
- skořice
- cukr
- rostlinné mléko
- Na drobenku
- 3 lžíce rostlinného tuku (Stella, Alsan)
- 5-6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku, Marks and Spencer atd)
- 2 lžíce cukru
Postup Koláč s ovocno-makovou nádivkou a drobenkou bez lepku, mléka a vajec
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme makovou nádivku a drobenku. Na nádivku smícháme podle chuti umletý mák s nastrouhanými jablky či hruškami, citronovou šťávou a kůrou, skořicí a trochou cukru.
Podle potřeby přiléváme vlažné rostlinné mléko, až nádivka získá mazlavou konzistenci. Na Kolínsku se tradičně do nádivky používá uvařená a nastrouhaná řepa cukrovka, ale pokud ji nemáte, ovoce ji dobře nahradí. Drobenku připravíme promnutím mouky, tuku a cukru.
Na těsto nejdříve promícháme všechny sypké suroviny, poté přidáme olej a vodu a ručním šlehačem nebo metličkou krátce vyšleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem, na povrch naneseme makovou nádivku a posypeme drobenkou.
Pečeme při 160°C asi 25 minut. Po upečení necháme koláč krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.