Vepřové koleno s hlívou ústřičnou
Recepty, Pomalý hrnecSuroviny
- 1 pěkné vepřové koleno
- 1 velká cibule
- mrkev
- celer
- petržel
- 300-500 g čerstvé hlívy ústřičné
- 1/2 litru masového bujónu nebo vývaru
- koření na vepřové maso (nebo dle chuti)
- sůl
- pepř
- vepřové sádlo
- máslo
- petrželová nať
Postup Vepřové koleno s hlívou ústřičnou
Postup přípravy receptu
-
Vepřové koleno si opláchneme, očistíme a dobře osušíme.
Ostrým nožem provedeme řez nejblíže kosti a velmi opatrně koleno vykostíme. Vykostěné koleno rozložíme a větší celistvé svaly, ještě dále rozřízneme. Maso dle chuti okořeníme, osolíme a opepříme. Bohatě poklademe proužky nakrájené cibule.
Na takto okořeněné maso vrátíme kosti a vše dobře společně zarolujeme skoro do původního tvaru a velmi pevně převážeme potravinářskou nití. Zamotané a svázané koleno osolíme, okořeníme a opepříme i na povrchu a zprudka opečeme na rozpáleném sádle ze všech stran do zlaté barvy.
Do pomalého hrnce vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a podlijeme masovým vývarem. Vložíme opečené koleno a pomalíme“ na program LOW 8 hodin. Maso následně vyjmeme a zbavíme nitě. Odstraníme vložené kosti a koleno nakrájíme na plátky, které se nám stejně budou rozpadat, ale to nám nevadí, jde především o chuť. U toho receptu bohužel“ nejde o vzhled. Maso udržujeme teplé.
Na pánev si dáme rozpustit lžíci másla a vložíme na větší kusy nakrájenou hlívu ústřičnou. Lehce prohodíme a necháme pustit houbu její obsaženou vodu. Necháme lehce vydusit, posypeme lžičkou mletého kmínu, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželovou nať.
Na talíř servírujeme tak, že do jedné poloviny hlubokého talíře dáme rozpadající se porce vepřového kolena a na druhou polovinu podušenou hlívu. Bohatě posypeme čerstvě nasekanou petrželovou natí, a kdo chce, může si ještě polít maso sosem z výpeku kolena. Podáváme s čerstvě upečeným chlebem – a co následuje? …. nebe v hubě“.