Perníkový koláč s jablky a mascarpone
Recepty, DortySuroviny
- 3 vejce
- 80 g cukru krupice
- 50 g oleje
- 100 g hladké mouky
- 1/2 kypřícího prášku
- 2 lžičky kakaa
- 1 lžička perníkového koření
- Náplň:
- 3 jablka
- půl lžičky perníkového koření
- 1 lžíce třtinového cukru
- Krém:
- 3 lžíce mascarpone
- 3 lžíce zakysané smetany
- moučkový cukr podle chuti
- půl lžičky citronové šťávy
Postup Perníkový koláč s jablky a mascarpone
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. V míse žloutky vyšleháme s cukrem do jemné pěny. V jiné míse vyšleháme bílky do pevného sněhu. V další míse smícháme dohromady mouku, kypřicí prášek, kakao a perníkové koření. Do žloutků zapracujeme olej a poté po částech přidáváme suchou směs. Jako poslední do těsta opatrně vmícháme sníh a vytvoříme hladké těsto. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v troubě vyhřáté na 175°C přibližně 30 minut. Těsto kontrolujeme špejlí.
Jablka zbavíme slupky a pokrájíme je na kostky, které dáme do rendlíku. Přisypeme perníkové koření a cukr. Pozvolna prohříváme asi 7 minut. Necháme zcela vychladnout.
V míse vyšleháme mascarpone, zakysanku, cukr a citronovou šťávu na jemný krém. Dáme chladit do lednice.
Hotový korpus necháme zcela vychladnout. Poté korpus na vršku seřízneme a zlehka vydlabeme. Dort naplníme jablky, potřeme vrstvou mascarponového krému a posypeme rozdrceným korpusem. Necháme vychladnout v lednici.