Šunkové těstoviny zapečené v sýrovém bešamelu

Recepty, Těstoviny

Suroviny

Na bešamel:
50 g másla
40 g hladké mouky
muškátový květ na špičku lžičky
sůl
400 ml mléka
Dále:
150 g dušené nebo zauzené šunky
150 g tvrdého sýru dle chuti, Maasdamer, Čedar...
bílý pepř
300 g těstovin v suchém stavu
Posypka:
1 plátek toastového chleba
50 g tvrdého sýru

Postup přípravy receptu

  1. Těstoviny dle vlastního výběru dáme uvařit dle návodu do osolené vody. Po uvaření scedíme a hned nasypeme do sýrového bešamelu, společně s drobně pokrájenou šunkou.

  2. Rozpuštěné máslo zaprášíme hladkou moukou s muškátovým květem a za častého míchání osmažíme na světlou jíšku, ze které za stálého míchání a přilévání mléka připravíme krémový bešamel, do kterého ihned vmícháme jemně nastrouhaný sýr, nejlépe výraznější chuti, šunku a uvařené těstoviny. Opepříme dle chuti.

  3. Kdo chce těstoviny pestřejší, může přidat hrst hrášku, kukuřice nebo čerstvou, jemně nasekanou petrželku...

  4. Bešamelové těstoviny přendáme do máslem vymazané nebo pečícím papírem vyložené zapékací mísy nebo remosky, zarovnáme a posypeme jemně nastrouhaným krajíčkem toustového chleba (nebo kouskem žemle či veky) smíchaným s nastrouhaným sýrem.

  5. Vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a zapečeme nepřiklopené cca 20-25 minut dozlatova. Povrch by měl být zlatavý a křupavý.

  6. Po vyndání z trouby necháme pět minut odpočinout, pak pokrájíme na porce a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!