Sojové / seitan / ROBI steaky v hořčičné marinádě - vegan

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

- 1 balení sojových plátků / 1x balení ROBI plátků
- 4 polévkové lžíce kremžské hořčice
- 3 polévkové lžíce kečupu
- 3 polévkové lžíce oleje (rýžového, sezamového, řepkového, lněného)
- 2 velké cibule
- 1 stroužek česneku (velký nebo dva malé prolisovat)
- necelá 1 polévková lžíce gyros koření
- sůl
NA SEITAN:
1/2 kg hladké mouky
voda
sůl

Postup přípravy receptu

  1. MARINÁDA: Kečup, hořčici, prolisovaný česnek, olej, sůl a koření smícháme dohromady. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat na kolečka nakrájenou chilli papričku.

  2. SOJOVÝ STEAK: Dáme si vařit 1,5 litru vody, do které dáme dvě kostky bujónu a případně dosolíme, kdyby voda nebyla dost slaná. Když se voda vaří, nasypeme celý obsah pytlíku sojových plátků do vody a vaříme cca 10min.

  3. Plátky po uvaření scedíme a až nám trochu vychladnou, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Marinujeme zhruba jednu hodinku.

  4. Poté grilujeme nebo opékáme na nepřilnavé pánvi.

  5. ROBI STEAK: Robi maso lze koupit ve zdravé výživě v podobě plátků, sekané nebo nudliček. Na steaky se hodí plátky. ROBI plátky vyjmeme z obalu a rovnou dáme marinovat. Marinujeme zhruba jednu hodinku. Poté grilujeme nebo opékáme na nepřilnavé pánvi.

  6. SEITAN STEAK: Seitan můžete zakoupit ve zdravé výživě, já ho vyrábím doma, je to mnohem levnější.

  7. Mouku smícháme s vodou a trochou soli. Uděláme si husté těsto (aby nám neteklo) a dáme ho na hodinku do lednice.

  8. Po hodince těsto vyndáme z lednice a propíráme pod vodou, dokud voda není čirá, tzn. že vymýváme škrob a zůstává nám hmota z lepku. Poté tuto hmotu můžeme uvařit jako sojové maso v bujónu, viz výše, cca 20-30 minut.

  9. Uvařený seitan nakrájíme na plátky a marinujeme také hodinu a můžeme grilovat nebo opékat na pánvi. Jako přílohu si zvolte co Vám nejlépe chutí při grilování. Odkaz na výrobu seitanu: http://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!