Sojové / seitan / ROBI steaky v hořčičné marinádě - vegan
Recepty, Dietní receptySuroviny
- - 1 balení sojových plátků / 1x balení ROBI plátků
- - 4 polévkové lžíce kremžské hořčice
- - 3 polévkové lžíce kečupu
- - 3 polévkové lžíce oleje (rýžového, sezamového, řepkového, lněného)
- - 2 velké cibule
- - 1 stroužek česneku (velký nebo dva malé prolisovat)
- - necelá 1 polévková lžíce gyros koření
- - sůl
- NA SEITAN:
- 1/2 kg hladké mouky
- voda
- sůl
Postup Sojové / seitan / ROBI steaky v hořčičné marinádě - vegan
Postup přípravy receptu
-
MARINÁDA: Kečup, hořčici, prolisovaný česnek, olej, sůl a koření smícháme dohromady. Kdo má rád ostřejší chuť, může přidat na kolečka nakrájenou chilli papričku.
SOJOVÝ STEAK: Dáme si vařit 1,5 litru vody, do které dáme dvě kostky bujónu a případně dosolíme, kdyby voda nebyla dost slaná. Když se voda vaří, nasypeme celý obsah pytlíku sojových plátků do vody a vaříme cca 10min.
Plátky po uvaření scedíme a až nám trochu vychladnou, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Marinujeme zhruba jednu hodinku.
Poté grilujeme nebo opékáme na nepřilnavé pánvi.
ROBI STEAK: Robi maso lze koupit ve zdravé výživě v podobě plátků, sekané nebo nudliček. Na steaky se hodí plátky. ROBI plátky vyjmeme z obalu a rovnou dáme marinovat. Marinujeme zhruba jednu hodinku. Poté grilujeme nebo opékáme na nepřilnavé pánvi.
SEITAN STEAK: Seitan můžete zakoupit ve zdravé výživě, já ho vyrábím doma, je to mnohem levnější.
Mouku smícháme s vodou a trochou soli. Uděláme si husté těsto (aby nám neteklo) a dáme ho na hodinku do lednice.
Po hodince těsto vyndáme z lednice a propíráme pod vodou, dokud voda není čirá, tzn. že vymýváme škrob a zůstává nám hmota z lepku. Poté tuto hmotu můžeme uvařit jako sojové maso v bujónu, viz výše, cca 20-30 minut.
Uvařený seitan nakrájíme na plátky a marinujeme také hodinu a můžeme grilovat nebo opékat na pánvi. Jako přílohu si zvolte co Vám nejlépe chutí při grilování. Odkaz na výrobu seitanu: http://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ