Studený čočkový salát
Recepty, SalátySuroviny
- 250g čočky
- 1 větší červená cibule - nakrájená na tenčí proužky
- 100 g uzené šunky - nakrájené na drobné kostky
- 5 ks nakládaných kyselých okurek
- 1 ks bílé papriky - nakrájené na menší kostky
- 3 vejce - uvařená a nakrájená na drobné kostky
- 2 ks rajčat - nakrájená na menší kostky
- sůl
- pepř mletý
- tymián (cca malá lžička)
- 2 bobkové listy
- slunečnicový olej
- citronová šťáva
Postup Studený čočkový salát
Postup přípravy receptu
-
Namočenou čočku uvaříme ve slané vodě s tymiánem a bobkovými listy doměkka a necháme v lednici tak půl hodiny vychladit. Během doby chlazení si na oleji osmažíme šunku. Poté do mísy zamícháme na kostičky nakrájená vejce, papriku, rajčata, okurky, cibulku, osmaženou uzeninu a vmícháme vychladlou čočku.
Zakápneme olejem (použila jsem zbytek od smažení šunky), dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Salát smícháme a necháme ještě na nějaký čas odležet v lednici před podáváním. Poté můžeme případně dochutit další špetkou oleje (má tendenci se okamžitě vsáknout do čočky při prvotním smíchání), případně citrónovou šťávou či kořením dle vlastní chuti.
Podáváme jako samotný chod k pečivu nebo je výborný jako příloha např. k rybám.