Výborné škvarkové placky

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Kvásek:
250 ml mléka
kostka droždí
1 lžíce cukru
Těsto:
kvásek
500 g hladké mouky (+ mouka na poprášení)
400 g škvarků
4 žloutky
2 lžičky soli
Na potření a posyp před pečením:
vajíčko
sůl
drcený kmín nebo sezamová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve začneme kváskem: Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžíci cukru. Lehce zamícháme a čekáme, až vzejde kvásek.

  2. Mezitím nasypeme mouku na vál, přidáme sůl, žloutky, rozpuštěné sádlo a poté kvásek. Zaděláme těsto.

  3. Škvarky rozsekáme nožem na menší kousky. Někdo dává namleté, my máme rádi, když jsou větší kousky. Škvarky přidáme do těsta a pořádně ho propracujeme. Těsto ze všech stran poprášime moukou. Přikryjeme utěrkou a necháme zhruba půl hodiny vykynout.

  4. Zapneme troubu na 180 stupňů. Vytvoříme z těsta placky, které dáme na plech. Potřeme vajíčkem a posypeme kmínem a solí. Mezitím těsto ještě trošku nakynulo. Vložíme do trouby a hlídáme. Já se na čas nikdy nespoléhám. Až jsou zlatavé, tak je vytáhnu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!