Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
- trochu vanilkového cukru
- špetka soli
- 100 ml vody (dle potřeby)
- 1 vejce
- 4 PL slunečnicového oleje
- 80 g másla
- Náplň:
- 250 g plnotučného tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 2 PL cukru krupice
- 1 vejce
- citronová kůra
- 2 ČL vanilkového pudinkového prášku
- domácí švestková povidla
Postup Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dámy prosátou mouku, další sypké suroviny a vše promísíme. Přidáme olej, změklé máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto (nebo uhněteme v pekárně). Uděláme bochánek, dáme ho do mísy, povrch potřeme lehce olejem a zakryjeme mikrotenovou folií. Těsto necháme v lednici cca hodinu odpočinout.
Zatímco těsto odpočívá, uděláme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukry, citronovou kůru, vanilkový pudink a vyšleháme dohladka.
Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj obdélník. Do pruhu střední části těsta dáme tvarohovou náplň, uděláme v ní asi šest důlků a dáme do nich švestková povidla nebo marmeládu. Postranní části těsta nožem nebo rádlem šikmo nařežeme na 2,5 cm proužky, které přes náplň střídavě překládáme.
Štrůdl dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme cca 25-35 minut. Upečený štrůdl vyndáme z trouby a hned pocukrujeme.