Štrúdl s povidlovo-tvarohovou náplní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
trochu vanilkového cukru
špetka soli
100 ml vody (dle potřeby)
1 vejce
4 PL slunečnicového oleje
80 g másla
Náplň:
250 g plnotučného tvarohu
1 vanilkový cukr
2 PL cukru krupice
1 vejce
citronová kůra
2 ČL vanilkového pudinkového prášku
domácí švestková povidla

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy dámy prosátou mouku, další sypké suroviny a vše promísíme. Přidáme olej, změklé máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto (nebo uhněteme v pekárně). Uděláme bochánek, dáme ho do mísy, povrch potřeme lehce olejem a zakryjeme mikrotenovou folií. Těsto necháme v lednici cca hodinu odpočinout.

  2. Zatímco těsto odpočívá, uděláme tvarohovou náplň. Do mísy dáme tvaroh, vejce, cukry, citronovou kůru, vanilkový pudink a vyšleháme dohladka.

  3. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Těsto vyndáme z lednice a vyválíme z něj obdélník. Do pruhu střední části těsta dáme tvarohovou náplň, uděláme v ní asi šest důlků a dáme do nich švestková povidla nebo marmeládu. Postranní části těsta nožem nebo rádlem šikmo nařežeme na 2,5 cm proužky, které přes náplň střídavě překládáme.

  4. Štrůdl dáme na plech s pečícím papírem, vložíme do trouby a pečeme cca 25-35 minut. Upečený štrůdl vyndáme z trouby a hned pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!