Sváteční jablečný štrúdl
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 200 g polohrubé pšeničné mouky
- 1 sáček prášku do pečiva (asi 12 g)
- 1 kávová lžička soli
- 250 g másla
- 2 celá vejce
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy
- 3 lžíce studené vody (pokud se těsto drobí)
- Náplň:
- směs sušených plodů - rozinky sultánky, rozinky zlaté, brusinky
- 2 větší hrsti vlašských ořechů
- 3 lžíce lžíce másla
- 50 g karamelových sušenek Lotus
- mletá skořice
- perníkové koření
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4-5 jablek (nejlepší osvědčená kombinace odrůd je 1:1 Red Delicious a Granny Smith)
- Na dokončení:
- 2 lžíce másla
- tmavý rum
- moučkový cukr na posypání
Postup Sváteční jablečný štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Než začnete, je potřeba si uvědomit, že se jedná o křehké těsto, se kterým je potřeba pracovat rychle (máslo se dlouhým zpracováním rozpouští a může nasáknout do mouky, čímž se výrazně zhorší vlastnosti těsta), proto si veškeré přísady a pomůcky připravte dopředu a nehněťte těsto déle, než je potřeba.
Mouky smíchám s práškem do pečiva, proseji do větší mísy a osolím. Uprostřed mouky udělám důlek. Do důlku nastrouhám máslo (nepoužívám ztužené rostlinné tuky, jednak mají menší podíl tuku – Hera má jen 72%, Zlatá Hana 74%, za druhé máslo těsto krásně provoní) a rukama promnu. dokud nevznikne drobenka.
Přidám vejce, citronovou kůru a šťávu (kyselina z citronová nám zajistí, že bude těsto pružnější a nebude se tolik trhat). Zpracuji na hladké těsto. Protože každá mouka trochu jinak saje a i velikost vajec se bude lišit, může být výsledné těsto buď drobivé (v tomto případě přidám trochu studené vody) nebo lepivé (přisypu trochu mouky).
Těsto zabalím do folie a dám odpočinout na chladné místo. Mezitím připravím náplň.
Směs rozinek a brusinek namočím do rumu (používám tmavý rum kvůli výraznější chuti).
Na pánvi opražím na sucho vlašské ořechy. Když se ořechy rozvoní, vysypu je na prkénko a nechám chladnout. Lotus sušenky rozdrtím nebo rozmixuji.
Do stejné pánve, ve které se pražily ořechy, dám kousek másla a nechám jej rozpustit. K máslu přidám postupně sušenky, skořici, perníkové koření. Směs promíchám, nechám krátce opéci a hned odstavím z plotny.
Jablka zbavím slupek a jadřinců a nastrouhám na co možná nejjemnějším struhadle. Pokud je to nutné, vymačkám z jablek přebytečnou šťávu. Přidám skořici a podle chuti (či kyselosti jablek) jeden vanilkový cukr.
Ořechy nahrubo pokrájím.
Troubu předehřeji na 160 stupňů (u horkovzdušné trouby postačí 150 stupňů). Pracovní plochu popráším moukou. Těsto rozválím na asi 2–3 mm silný plát. Plát pomocí válečku přenesu na plech vyložený pečícím papírem (štrúdl plním až na plechu, protože naplněný je těžký a hůře se s ním manipuluje, může se trhat apod).
Nejprve posypu celou plochu plátu sušenkovou směsí, poté přidám ořechy a rozinky s brusinkami (rum schovám na později).
Nakonec přidám strouhaná jablka, která vrstvím do středu plátu tak, aby všude okolo jablečné náplně ještě zůstalo několik centimetrů místa. Štrůdl nestáčím do rolády, pouze přehnu okraje do středu, takže těsto zůstane jen po obvodu náplně. Nohavici několikrát propíchnu vidličkou, aby mohla unikat pára a těsto se nepotrhalo.
Ke konci pečení v kastrůlku rozpustím asi dvě lžíce másla, které smíchám s rumem, který zbyl z rozinek.
Štrúdl je hotový v okamžiku, kdy jeho povrch získá zlatohnědou barvu a těsto je při dotyku pevné.
Štrúdl hned po vytažení z trouby potírám rozpuštěným máslem s rumem.
Po vychladnutí posypu moučkovým cukrem.