Zase takový hospodský guláš doma

Recepty, Hovězí maso

Suroviny

400 g hovězího masa – směs roštěnce, podplečí, krku, kližky a karabáčku
3 cibule
2 lžíce sádla
1 malý rajský protlak
1 lžičku kmínu
2 lžíce lahůdkové papriky
sůl
560 ml hovězího vývaru

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky. Rozpálíme sádlo a na středním plameni na něm pomalu opékáme všechnu cibuli se špetkou soli. Pěkně pomalu, mícháme a snažíme se docílit rovnoměrně opečené cibule, která má jednolitou zlatavou nebo zlatohnědou barvu.

  2. Když je cibule hotová, zaprášíme ji kmínem. Přidáme papriku. Krátce zamícháme, paprika nesmí zhořknout.

  3. Hned poté přidáme do kastrolu maso. Maso krátce restujeme, pak ještě osolíme. Přidáme protlak, který také zarestujeme. Dobře promícháme.

  4. Nakonec vše podlijeme horkým vývarem. Tekutiny dáme jen tolik, aby bylo maso ponořené. Na mírném plameni potom dusíme tak 2 až 3 hodiny, dokud maso nezměkne. Dusíme jen s jemnými bublinkami s pootevřenou poklicí. Nechte gulášek pěkně probublávat. V průběhu podle potřeby ještě doplňujeme vývar, aby se maso dusilo a nevysušovalo. Můžete ještě přidat bobkový list, pro chuť.

  5. Můžeme zahustit moukou rozmíchanou ve vodě nebo nastrouhaným starým chlebem. Volím osvědčenou mouku. Lžička hladké mouky postačí. Ještě chvilku povaříme. Necháme dojít.

  6. Podáváme s houskovým knedlíkem a podle chuti i s kolečky cibule.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!