Zase jiná zelňačka
Recepty, PolévkySuroviny
- 500 g kysaného zelí
- 1 cibule
- 50 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
- 1 mrkev
- plátek celeru
- 2 řapíky celeru
- čerstvé houby dle chuti
- 4 i více stroužků česneku
- 2 lžíce sádla (kdo chce, dá olej)
- 2 rovné lžíce pohankové lámanky
- 1 lžička sladké papriky
- půl lžičky kmínu
- pepř
- sůl
- chilli
- zeleninový vývar
- na dokončení libeček, celerová nať
Postup Zase jiná zelňačka
Postup přípravy receptu
-
Zeleninu i houby (měla jsem pár lesních a pár žampionů) očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Polovinu zelí propláchneme, několikrát překrojíme a polovinu zelí necháme kyselou. Kdo raději kyselejší. nemusí zelí proplacovat.
Na 1,5 lžíci sádla zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájený bůček nebo slaninu a chvilku restujeme. Přidáme zeleninu, orestujeme, dáme houby a zelí i s nálevem. Vše promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kmín a pepř. Přivedeme k varu a při snížené teplotě vaříme do změknutí.
Zatím dáme do zavíratelné mističky 2 lžíce pohankové lámanky a zalijeme ji 3 lžíceme vřelé vody. Mističku zakryjeme a např. pod polštářem necháme pohanku vstřebat vodu. Když je zelenina měkká, zpěníme na zbytku sádla papriku a vmícháme ji do polévky. Do odstavené polévky prolisujeme česnek a vložíme pohanku. Na závěr dochutíme solí, chilli, libečkem, natí a ihned podáváme.