Zase jiná zelňačka

Recepty, Polévky

Suroviny

500 g kysaného zelí
1 cibule
50 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny
1 mrkev
plátek celeru
2 řapíky celeru
čerstvé houby dle chuti
4 i více stroužků česneku
2 lžíce sádla (kdo chce, dá olej)
2 rovné lžíce pohankové lámanky
1 lžička sladké papriky
půl lžičky kmínu
pepř
sůl
chilli
zeleninový vývar
na dokončení libeček, celerová nať

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu i houby (měla jsem pár lesních a pár žampionů) očistíme a nakrájíme na drobné kousky. Polovinu zelí propláchneme, několikrát překrojíme a polovinu zelí necháme kyselou. Kdo raději kyselejší. nemusí zelí proplacovat.

  2. Na 1,5 lžíci sádla zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájený bůček nebo slaninu a chvilku restujeme. Přidáme zeleninu, orestujeme, dáme houby a zelí i s nálevem. Vše promícháme, zalijeme vývarem nebo vodou a přidáme kmín a pepř. Přivedeme k varu a při snížené teplotě vaříme do změknutí.

  3. Zatím dáme do zavíratelné mističky 2 lžíce pohankové lámanky a zalijeme ji 3 lžíceme vřelé vody. Mističku zakryjeme a např. pod polštářem necháme pohanku vstřebat vodu. Když je zelenina měkká, zpěníme na zbytku sádla papriku a vmícháme ji do polévky. Do odstavené polévky prolisujeme česnek a vložíme pohanku. Na závěr dochutíme solí, chilli, libečkem, natí a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!