Famózní švestkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
150 g másla
3 lžíce cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 žloutky
1 PL zakysané smetany
špetku soli
Na vymazání formy:
tuk
kokos
Náplň:
3 žloutky
5 bílků
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml zakysané smetany
4 lžíce cukru
1 kg švestek nebo sezónního ovoce
skořice
5 PL dětské krupice

Postup přípravy receptu

  1. Zpracování těsta: Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme. Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a pokryjeme vypeckovanými švestkami nakrájenými na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice.

  2. Připravíme náplň: Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady. Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut. Po upečení dáme zcela vychladnout - nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!