Famózní švestkový koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 150 g másla
- 3 lžíce cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 2 žloutky
- 1 PL zakysané smetany
- špetku soli
- Na vymazání formy:
- tuk
- kokos
- Náplň:
- 3 žloutky
- 5 bílků
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 400 ml zakysané smetany
- 4 lžíce cukru
- 1 kg švestek nebo sezónního ovoce
- skořice
- 5 PL dětské krupice
Postup Famózní švestkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Zpracování těsta: Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme. Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a pokryjeme vypeckovanými švestkami nakrájenými na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice.
Připravíme náplň: Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady. Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut. Po upečení dáme zcela vychladnout - nejlépe přes noc.