Šťouchané brambory s květákem a slaninou
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 400 g oloupaných brambor
- 250 -300 g květáku (nebo brokolice)
- sůl a pepř
- česnek dle chuti nebo čerstvě nasekané bylinky
- 150 g libovější uzené slaniny
- máslo nebo vysmažený tuk ze slaniny
Postup Šťouchané brambory s květákem a slaninou
Postup přípravy receptu
-
Oloupané brambory dáme vařit do osolené vody. Pár minut (3-4) před dovařením brambor doměkka, přidáme do hrnce růžičky květáku a dovaříme doměkka.
Během vaření si pokrájíme slaninu na drobnější kostičky, které osmažíme dle tučnosti nasucho nebo na kousku másla. Po osmažení odstavíme a vmícháme jemně rozetřený česnek dle chuti.
Brambory s květákem scedíme a nahrubo rozšťoucháme se lžící másla. Pokud nám po slanině zbylo dost tuku, můžeme ho použít místo másla nebo máslo s tukem zkombinujeme. Nakonec vmícháme osmaženou slaninu, dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat. Pokud chceme, můžeme místo česneku přidat do šťouchaných brambor bylinky dle chuti (petrželka, pažitka...).
Podáváme například s volským okem, okurkovým nebo jiným zeleninovým salátem dle vlastní chuti...