Šťouchané brambory s květákem a slaninou

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

400 g oloupaných brambor
250 -300 g květáku (nebo brokolice)
sůl a pepř
česnek dle chuti nebo čerstvě nasekané bylinky
150 g libovější uzené slaniny
máslo nebo vysmažený tuk ze slaniny

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory dáme vařit do osolené vody. Pár minut (3-4) před dovařením brambor doměkka, přidáme do hrnce růžičky květáku a dovaříme doměkka.

  2. Během vaření si pokrájíme slaninu na drobnější kostičky, které osmažíme dle tučnosti nasucho nebo na kousku másla. Po osmažení odstavíme a vmícháme jemně rozetřený česnek dle chuti.

  3. Brambory s květákem scedíme a nahrubo rozšťoucháme se lžící másla. Pokud nám po slanině zbylo dost tuku, můžeme ho použít místo másla nebo máslo s tukem zkombinujeme. Nakonec vmícháme osmaženou slaninu, dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat. Pokud chceme, můžeme místo česneku přidat do šťouchaných brambor bylinky dle chuti (petrželka, pažitka...).

  4. Podáváme například s volským okem, okurkovým nebo jiným zeleninovým salátem dle vlastní chuti...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!